Propisi kraljice Elizabete: Megan Markl mora da poštuje stroga pravila, a neka su krajnje bizarna

Autor: Maja Gašić

09.06.2018 16:30

Foto:

Foto:Vojvotkinja od Saseksa sada je član kraljevske porodice u kojoj važe neka pravila koja se moraju strogo poštovati, poput funkcije malog prsta prilikom pijenja čaja i kafe ili ugla pod kojim su noge kad se sedi, a ima i krajnje bizarnih

Posle venčanja, prvo pojavljivanje britanskog princa Harija i američke glumice Megan Markl, sada sa titulama vojvode i vojvotkinje od Saseksa, bilo je na zabavi povodom 70. rođendana princa Čarlsa. Parti je bio u dvorištu Bakingamske palate, a mada Čarlsov rođendan pada u novembru, kraljevska porodica će ga do tada u više navrata obeležiti. Naravno, pod lupom se nije našao slavljenik, nego novi stanar kraljevske palate - Megan.

I odmah je palo u oči da je prekršila jedno svoje pravilo, prilagođavajući se onima koja je propisala kraljica Elizabeta Druga. Novopečena vojvotkinja je obukla najlon čarape boje kože, upravo onakve kakve zahteva dvorska procedura. Najlonke se moraju nositi čak i uz sandale, ma koliko to na letnjim vrućinama delovalo užasno, a njihova svrha je da prikriju eventualne nedostatke na koži nogu, poput ožiljaka, masnica ili vena.

I što se ostatka stajlinga tiče, Megan je bila tip-top: nežnoružičasta haljina brenda Goat, štikle Tamare Meloun, torbica Wilbur i obavezni šešir. A dvorski šeširdžija se dobro zna - to je Filip Trejsi.

“Zakon” o najlonkama nije jedini koji će Megan ubuduće morati strogo da poštuje. Spisak je poduži, a na njemu ima i krajnje bizarnih stavki. Autor većine propisa je kraljica, mada je nešto nasledila iz dvorskog protokola koji se prenosi s kolena na koleno. Kad se pogleda šta sve Amerikanka neće smeti da radi, jasno je da je sa životom kakav je dosad poznavala gotovo.

VOJVOTKINJIN NAGIB

Na primer - nema više autograma. Baš kao i Kejt, supruga princa Vilijama, i Megan sme da se rukuje s fanovima, ali ne i da daje autograme. Zato jer kraljica strahuje da bi neko mogao zloupotrebiti potpis člana kraljevske porodice.

Takođe, Megan ne sme ubuduće ni pomisliti da jede dagnje ili kamenice! Razlog: neke školjke mogu biti otrovne ako su pogrešno skladištene.

Što se laka na noktima tiče, sme se koristiti samo proziran, bez ikakvih šara. Ovo pravilo vojvotkinja od Saseksa već je ispoštovala na venčanju, kad je imala kraljičin omiljeni lak Essie’s Ballet Slipper. Natural, naravno.

Odzvonilo je i njenom samostalnom odlasku u kupovinu. Dozvoljena je kupovina u šoping-molovima i supermarketima, ali samo u pratnji obezbeđenja.

Na krzno može da zaboravi. Sme da ga nosi samo u izuzetnim situacijama, i to krzno životinje koja je umrla prirodnom smrću. Takođe, na sva putovanja mora obavezno poneti crninu, za svaki slučaj. To pravilo uvedeno je 1952. kad je britanski kralj Džordž Šesti iznenada preminuo, a u to vreme kraljica Elizabeta i njen suprug Filip bili su u Africi. Nisu imali crninu kod sebe, pa su se u London vratili u običnoj garderobi, što je ocenjeno kao neprimereno.

Podrazumeva se da Megan više neće smeti da oblači mini- suknje. Toleriše se dužina jedan inč iznad kolena, pa vojvotkinja može komotno da baci svoje omiljene male crne mini-haljine.

Takođe, strogo se zabranjuje da sedi sa prekrštenim nogama. Noge se drže spojene i pod uglom, a kako to najelegantnije izgleda može naučiti proučavajući fotografije pokojne princeze Dajane. Dobro to ide i Kejt Midlton, pa se njen pokret prilikom sedanja zove “vojvotkinjin nagib”.

MONOPOL JE ZLOBAN

Pored laka za nokte, Megan je već “odradila” i pravilo da nijedan član kraljevske porodice ne sme imati profile na društvenim mrežama. Ona je svoje ugasila pre nekoliko meseci, a na raspolaganju su joj zvanični dvorski tviter i instagram nalog, koje strogo kontrolišu brojni profesionalci, oprezno birajući fotografije koje stavljaju i tekstove koje pišu.

Megan može da zaboravi i na selfije. I to već uveliko poštuje. Poslednjih nedelja, na molbu fanova da se slikaju, ljubazno je odgovarala: “Nije nam dozvoljeno da pravimo selfije”. Selfiji su zabranjeni da se ne bi došlo u situaciju da građani okreću leđa članovima kraljevske porodice, što je neminovno kad stanu ispred i slikaju. U svakoj prilici obavezan je takozvani “kontakt očima”.

Postoji još jedna zabrana: glasanje. Nijedan član porodice ne sme glasati, niti se kandidovati za parlament. Svi su obavezani na neutralnost, kako ne bi kvarili svoj ugled kroz politiku.

Interesantno je obrazloženje zašto je svima u Bakingamskoj palati zabranjeno da igraju igru “monopol”: zato jer je “zlobna i besmislena”.

PIJENJE ČAJA

Pored zabrana, ima i stvari koje je Megan obavezna da čini. Kao što je takozvani kniks. To je klec u kolenima kojim se pozdravlja kraljica, u javnosti ili kad se privatno sretnu, na primer u hodniku palate. Vojvotkinja od Saseksa će još morati da poradi na svom kniksu, dok ga je Kejt Midlton dovela do savršenstva. Kniks, takođe, dobro ide i Kamili, supruzi princa Čarlsa.

Večera je u pola devet, i traje do deset. Kraljica prva počinje da jede, a kad ona završi, niko više ne sme da stavlja hranu u usta. Za stolom nema šanse da se sedne tamo gde se nekom svidi. Megan strogo mora da sedi pored supruga Harija. Takođe, kad se bilo gde ulazi prvo ide kraljica, pa njen suprug princ Filip, zatim princ Čarls i Kamila, posle njih princ Vilijam i Kejt, onda princ Hari i na kraju Megan.

Među bizarnim pravilima koja se nikako ne smeju prekršiti jeste i ono o pijenju čaja. Dvorska etikecija nalaže da se ni po koju cenu ne sme držati mali prst ispružen dok vam je šoljica u ruci. Ona se drži palcem i kažiprstom, pridržava srednjim prstom, dok su mali i domali spojeni i povijeni. Kod pijenja kafe dozvoljeno je provući kažiprst kroz držač šoljice, ali ispružen mali prst - to nikako!

Na Meganinu veliku žalost, ovo su samo neka od pravila koja će ubuduće morati strogo da poštuje. Očigledno, život princeze nije lak.

Maja Gašić

Autor