Izgubljeni talenat kakav se jednom rađa: Napustio nas je Borivoje Bora Kandić!

Autor:

08.12.2020 17:54

Foto:

Foto:



Jedan od najtalentovanijih srpskih glumaca živeo je život protkan tugom i patnjom, poslednjih meseci borio se sa zdravstvenim problemima od kojih nažalost nije uspeo da se oporavi.

Borivoje Bora Kandić preminuo je u 60. godini života. Bora je bio velika glumačka nada, davne 1987. godine zablistao je u ulozi mladog Vuka Karadžića u legendarnom ostvarenju reditelja Đorđa Kadijevića 'Vuk Karadžić'.

Serija je oborila sve rekorde gledanosti u bivšoj Jugoslaviji, a Kandićeva popularnost dosegla je nenadane visine.  Tada se činilo da su mu sva vrata ovog sveta otvorena, međutim...

Poslednjih meseci svog života proveo je prikovan za krevet, boreći se za svoj život. Pre nego što su ga pokosili zdravstveni problemi, pomagao je prijatelju u jednoj kafani u Zemunu, čisteći baštu kako bi zaradio neki dinar.

- Pomažem prijatelju u ovom kafiću, u jednu ruku se i družimo, a i on mi daje malu naknadu. Dođem svako jutro pre osam, malo počistim, pripremim stolove pre nego što pristignu gosti. Nije to mnogo posla, niti nešto od čega bih mogao da živim. Mene izdržava majka. Od njene penzije preživljavam. A živim sam, sa psom, od kada sam se razveo - rekao je tada Borivoje za naš portal.

Pročitajte i Borivoje-Bora Kandić: Život obeležen patnjom

Borivoje Bora Kandić, Foto: Dalibor Danilovic

Glumac je rođen 1961. u Mostaru, jer je njegov otac Miloš, takođe glumac, imao angažman u tamošnjem pozorištu, gde je upoznao lepu Mostarku Nedu. Dobili su dva sina, a već 1968. godine su se preselili u Beograd.

Srednju ekonomsku završio je u Zemunu, iako nije bio neki đak uvek je tražio način da bude u centru pažnje. Pre nego što je počeo da se bavi glumom pogledao je svega dve predstave u životu.

Krajem osamdesetih i tokom devedesetih Bora je bio član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Imao je niz zapaženih uloga pre nego što je 1998. godine odlučio da ode u Australiju. Od tada njegov život pod uticajem brojnih pogrešnih odluka potpuno skreće s kursa.

Svoje profesionalno posrnuće Bora je prihvatao nekako mirno. A iako je kraj dočekao na način koji ne priliči takvom čoveku i glumcu, verujemo da će ga se prijatelji, poštovaci njegovog rada i porodica sećati baš onako kako zaslužuje, kao jednog gospodina, nesvakidašnje talentovanog glumca koji se nije stideo sebe.

Datum sahrane biće naknadno poznat.