EURMELANOM KAMPANJA I FAKTORI RIZIKA ZA NASTANAK MELANOMA

Autor:

14.06.2021 15:18

Foto:

Foto:

Prof .dr Danica Tiodorović, nacionalni koordinator kampanje Euromelanom u Srbiji: Vaša prošlost odredjuje vašu budućnost!



Usled aktuelne epidemioloske situacije, kampanja Euromelanom ove godine održaće se uglavnom u virtuelnom formatu, kroz medijsku kampanju i društvene mreže, a u cilju podizanja svesti o značaju samopregleda, rane detekcije melanoma kao i neophodnosti pravilnog ponašanja na suncu i štetnog uticaja solarijuma. Da bi skrenuli pažnju javnosti, uključili smo naše čuvene sportiste,  lica iz javnog života,kao i poster vizuale sa sloganom  ovogodišnje Euromelanom kampanje na bilbordima i autobuskim stajalištima širom Srbije, a u cilju isticanja značaja pravilnog ponašanja na suncu i rane dijagnoze malignih tumora kože.

Euromelanom organizuje  Udruženje dermatovenerologa Srbije, u saradnji sa  Intersekcijskim odborom za melanom Srpskog lekarskog drustva, Evropskim  udruženjem za dermatolosku onkologiju i Evropskom akademijom za dermatoogiju i venerologiju, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Srbije. 

Po prvi put kampanju Euromelanom podržalo je Ministarstvo omladine i sporta koje je prepoznalo značaj kampanje Euromelanom u nastojanju da se deca i mladi ljudi motivišu na odgovorno ponašanje i prevenciju, kao i da usvoje pravilne stavove u vezi sa izlaganjem suncu počev od najranijeg uzrasta.   

Vanja Grbić, olimpijski šampion, član kuće slavnih, još prošle godine podržao je kampanju Euromelanoma a planirane aktivnosti zbog epidemiološke situacije su odložene za ovu godinu i podrazumevaju predavanje na odbojkaškom kampu u Soko Banji, a na temu  štetnosti pregorevanja u detinstvu, riziku za razvoj melanoma usled odlaska u solarijume kao i načinu pravilne zaštite na suncu. Planiranja predavanje i preventivni pregledi dece biće održani 26.06.2021. god., 03.07.2021 god. i 10.06.2021. god. u odbojkaškom kampu u Soko Banji.

Vaterpolo savet Srbije podržao je kampanju Euromelanom i sa predsednikom Vaterpolo saveza Srbije  Viktorom Jelenićem dogovorene su  aktivosti u smislu edukacije dece o štetnosti pregorevanja na suncu, štetnosti solarijuma kao i pravilnoj zaštiti na suncu. Prva aktivnost kampanje ove godine bio je odlazak na vaterpolo kamp u Bečeju 05.06.2021. gde su prof. dr Danica Tiodorovic, nacioonalni koordinator kampanje Euromelanom-a u Srbiji, prof. dr Dušan Škiljević, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije  i doc dr Tatjana Radević, član nacionalnog tima kampanje Euromelanom, održali  predavanje na temu  melanoma i karcinoma kože,  koliko je štetno pregoreti u detinjstvu i koliko je opasno izlagati se solarijumima.  Pored toga, deci je objašnjeno kako se pravilno ponašati na suncu i kako se pravilno zaštiti. Pored edukatinih predavaja i razgovora sa decom, obavljeni su i dermatološki pregledi i saveti dece uz poštovaje epidemioloških mera. Sledeća predavanja biće održana 20.08.2021 god. u Košutnjak i 28.08.2021. god. u Bečeju.

 

Poruka ovogodišnje Euromelanom kampanje glasi:

Rak koze: Vaša prošlost odredjuje vašu budućnost, vaš način života, zanimanje i prošlost odredjuju nivo rizika.

 

Ova poruka odnosi se na identifikaciju osoba pod rizikom, koje se moraju odgovorno ponašati na suncu,  redovno obavljati samopregled (podrazmeva pregled čitave kože, kosmatog dela glave, pregibnih povrsina, dlanova i tabana) i u slucaju pojave sumnjive promene neophodno je  javiti se dermatologu.

 

Kada govorimo o faktorima rizika za razvoj melanoma, prema dosadašnjim istraživanjima, jedan od najznačajnih faktora predstavlja prethodna anamneza o melanomu.Osobe koje su prethodno obolele od melanoma imaju 8.5  veći rizik za razvoj sekundarnog primarnog melanoma.

Pored lične anamneze o prethodnom melanomu, faktor rizika predstavlja i porodična anammneza o melanomu. Zapravo, porodična anamneza o melanomu povećava rizik od oboljevanja članova porodice do 1,74 puta u odnosu na osobe bez porodične anamneze o melanomu.  Oko 10% obolelih od melanoma ima pozitivnu porodičnu anamnezu o melanomu. Smatra se da oko jedne trećine pacijenata sa porodičnim melanomom ima mutacije CDKN2A gena.

Osobe koje su prethodno imali nemelanomske karcinome kože, poput bazocelularnog i skvamocelularnog karcinoma, imaju trostruko veći rizik za oboljevanje od melanoma.

Rizik za pojavu melanoma prisutan je kod imunosuprimiranih pacijenata, pacijenata koji su imali druga maligna oboljenja mozga, dojke, prostate, kao i osoba koje su obolele od sarkoma, limfoma, leukemije u detinjstvu.

eurmelanom kampanja

 

Povećan broj mladeža (više od 50 mladeža) povećava rizik za melanom. Više od 100 mladeža povećava 7 puta veći  rizika za pojavu melanoma. Prisutnost jednog ili više displastičnih nevusa povećava rizik za razvoj melanoma, kao i prisutsvo velikog urođenog mladeža. Prisustvo jednog displastičnog nevusa povećava 1,4 puta rizik za razvoj melanoma, u slučaju 5 ili više displasplastočnih nevus rizik se povećava na 6,3 , dok sindrom displastčnih nevusa nosi čak 500 puta veći rizik za razvoj melanoma.

UV zračenje je najznačajniji faktor spoljašnje sredine koji dovodi do razvoja melanoma, a na koji možemo uticati. Pregorevanje generalno, a naročito u detinstvu predstavlja vrlo značajan faktor rizika za razvoj melanoma. Relativni rizik za razvoj melanoma u slučaju nastalih opekotina od sunca jednom ili više puta je 2-3 puta veći. Brojne studije pokazale su uzročnu povezanost solarijuma i karcinoma kože. Zapravo,  istraživanja su pokazala da 76% melanoma dijagostikovanih u uzrasnoj dobi od 18-29 godine pripisuje se upotrebi solarijuma. Početkom 2019. godine u Srbiji, usvojen je Pravilnik o posebnim sanitarnim uslovima koji su se odnosili na objekte koji pružaju usluge održavanja higijene, nege i ulepšavana lica i tela. Ovim pravilnikom upotreba solarijuma je zabranjena za maloletna lica, a za punoletna lica svaki korisnik bi trebalo da bude upoznat za negativnim efektima solarijuma i da potpiše informisani pristanak.

Na većinu fakora na žalost ne možemo uticati, ali zato možemo uticati na pravilno ponašanje na suncu. Pravilna zaštita od sunca, izbegavanje pregorevanja i opekotina, kao zabrana solarijumima može uticati povoljno na smanjenje učestalosti i smrtnosti od ove maligne bolesti.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading