Igor Suhenko, samouki majstor za cipele: Klasika je uvek u modi

Autor:

10.09.2017 14:41

Foto:

Foto:



Četiri kreativna i preduzimljiva čoveka - Radenko Topalović, Igor Suhenko, Jovan Jelić i Saša Milovančević - verovali su u svoje snove i pamet, svet je prepoznao njihove ideje, a na beogradskoj manifestaciji ‘24 sata elegancije’ predstavili su proizvode za koje se dugo mislilo da ih je gotovo nemoguće napraviti u našoj zemlji. Tri dana prestižne manifestacije bila je idealna prilika da se publika upozna sa domaćim vrhunskim majstorima i njihovim  svilenim kravatama, ručno rađenim muškim cipelama, satovima, pa čak i - automobilima.

Majstor Igor Suhenko, koji ručno izrađuje cipele, kaže da je njima fasciniran odmalena.

- Počeo sam najpre da ih popravljam, pa je logičan sledeći korak bio i da napravim cipele kakve sam želeo. Prvo za sebe, a kasnije i za mušterije. U mojoj porodici niko nije imao veze s obućarskim zanatom, učio sam kod nekih majstora u Beogradu, ali nisam baš mnogo naučio, te bi se moglo reći da sam u zanatskom smislu samouk.

Suhenko objašnjava kako je teško kod nas napraviti cipele, jer nema ni odgovarajućih materijala, niti tehnologije.

- Počeo sam krajem osamdesetih, početkom devedesetih, u pitanju su bile sandale, a poslednjih desetak godina sam ozbiljno u toj priči. Cipele su kompletno ručno rađene, a nastojali smo i da ambalaža bude ekskluzivna. Mušterije su najčešće iz inostranstva, a osim mera, odnosno crteža stopala, koje obavezno moraju da pošalju, uvek tražim i da mi dostave stare cipele, da bih imao od čega da krenem, jer je izrada posebnih drvenih kalupa po modelu noge izuzetno skupa, par košta otprilike kao i same cipele. Za sada smo se opredelili za manje serije, a mušterije mogu da kombinuju materijale i modele. Muška klijentela se drži klasičnih modela, pošto je klasika uvek u modi. Kuriozitet je da ja nemam svoje cipele, pa ću morati da za sajam napravim sebi jedan par - priznaje Igor.