Uskrs

Svi grešimo: Kada treba farbati jaja kako bi porodicu pratili sreća i blagostanje?

Autor:

19.04.2024 19:51

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Kada treba farbati jaja da bi nas pratili uspeh i blagostanje?Iznova i iznova svake godine se pitamo kada treba farbati jaja za Uskrs? Neki tvrde na Veliki petak, drugi tvrde da je bolje na Veliku subotu, a šta je istina?

Pred kraj Časnog posta domaćice se pripremaju za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika, Vaskrsa, farbanjem jaja kojima će se svi članovi porodice omrsiti posle pričešća.

Pexels

 

Dilemu zvanu "Kada treba farbati jaja" razrešila je i objasnila etnolog Snežana Ašanin iz Muzeja u Čačku, otkrivši zašto su običaji različiti i kako su se menjali vremenom.

- Jasnog pravila o danu kada će domaćice ofarbati jaja za Vaskrs nema, važno je dočekati ovaj praznik sa korpicom ofarbanih jaja na porodičnoj trpezi - kaže Ašanin.

-eDanas, u najvećem delu Srbije domaćice farbaju jaja na Veliki petak. Pošto se na ovaj dan ništa ne radi, a mnogo obaveza bi trebalo završiti do samog Vaskrsa, domaćice odlučuju da ofarbaju i ukrase jaja za vaskršnju trpezu, jer smatraju da to nije težak posao i da će tako uštedeti vreme za druge obaveze.

Pročitajte Kako ofarbati popucala jaja? Savršena tehnika, niko neće primetiti

Nekada se običaj farbanja jaja nije praktikovao za Veliki petak iz jednostavnog i potpuno logičnog razloga:

- Poslednji petak pred Vaskrs je najtužniji dan u godini, dan kada je Isus Hristos razapet i dan koji se provodi u najstrožem postu i molitvi.

Na Veliki petak se ne dodiruju igle i ekseri da se ne bi iznova „vređale“ Isusove rane, niti se loži vatra, jer je ona simbol radosti.

Pexels

 

- Iz toga razloga domaćice nisu ni mogle da farbaju jaja za Vaskrs na Veliki petak, jer su morale da lože šporet, pa su taj običaj sprovodile na Veliki četvrtak ili na Veliku subotu - objašnjava Snežana i dodaje:

- Domaćice su se trudile da uvek započnu farbanje jaja rano ujutro, čim sunce izađe.

Zapravo, svaki posao koji simbolizuje radost započinjale su dok sunce napreduje, kako bi i njihovu porodicu pratili napredak i sreća, piše "Ona.rs".

Komentari. (0)

Loading