Saveti za bolji život

Ako ovako kuvate jaja nema šanse da popucaju, sirće prevaziđeno

Autor:

22.04.2024 08:45

Foto: karolina grabowska / pexels

Foto: karolina grabowska / pexels

Neobičan trik kuvara za sprečavanje pucanja jaja oduševio domaćiceFarbanje jaja domaćicama ume da zada mnogo muke. Tako se mnogima bar nekad desilo da tokom kuvanja uskršnjih jaja nekoliko ispuca, a belance iscuri.

Kuvari širom sveta podelili su neobičan trik koji će sprečiti jaja da popucaju tokom kuvanja, piše portal Able kitchen.

ron lach / pexels

 

Prema rečima poznatih kuvara jaja često sadrže vazdušni mehur koji se usled toplote tokom kuvanja širi i stvara pritisak, što može da dovede do pucanja ljuske.

Da bi izbegli da belance iscuri, mnogi kuvari koriste neobičan trik.

Naime, oni na dno šerpe sa vodom stave pet, šest čačkalica. Celuloza iz čačkalica tokom kuvanja sprečava da belance iscuri iz ljuske ako dođe do pucanja. 

Ipak, ovaj neobičan trik može vam pomoći da sprečite pucanja jaja tokom kuvanja, 

Pročitajte Brza i savršena tehnika za bojenje uskršnjih jaja, neće biti lepšeg

Neke domaćice jaja stave u proključalu vodu kako bi skratile vreme kuvanja, međutim, ako koristite ovu strategiju, veće su šanse da će vam jaja pući ili da će biti neravnomerno kuvana. 

Zbog toga se preporučuje da posle pola minuta kuvanja jaja u hladnoj vodi smanjite temperaturu kako bi se belance i žumance kuvali polako i ravnomerno.

Kako naglašavaju kuvari, tajming je ključan. Rovita jaja kuvaju se u proseku 6 minuta, a tvrdo kuvana duplo duže, odnosno 12 minuta, naravno, u zavisnosti od veličine samog jaja.

Komentari. (0)

Loading