Maitake, medicinska gljiva koju s razlogom zovu kralj imuniteta

Autor:

07.03.2024 13:00

Foto: Promo

Foto: Promo

Dr Nanba Maitake ekstrakt, revolucionarni japanski proizvod



Dr Nanba Maitake ekstrakt, revolucionarni japanski proizvod

Iz vredne i jedinstvene botaničke kolekcije kojom raspolaže Zemlja izlazećeg sunca izdvaja se džinovska gljiva žbunastog oblika, koja može dostići veličinu fudbalske lopte i težinu od čak 20 kilograma. Teško se pronalazi jer raste na neobičnim mestima.

Razvija se u podnožju ili unutar stabala listopadnog drveća, obično hrasta, iz podzemne strukture slične krompiru. Vrlo je popularna na azijskim i američkim marketima, a svugde je poznata po japanskom nazivu maitake, što znači „pečurka koja pleše“. Zovu je i zec gljiva, ovčija glava ili zečarka.

Shutterstock

 

Naučna klasifikacija obavljena je krajem 18. i početkom 19. veka, kada je dobila zvaničan latinski naziv Grifola frondosa. Tada se već dobro znalo za njen značaj u ishrani i lečenju. U prefinjenoj japanskoj gastronomiji maitake je od davnina jedan od glavnih sastojaka nacionalnih jela, kojima uliva poseban ukus.

ŠOGUNI SU ZA NJU DAVALI ČITAVO BOGATSTVO

Već hiljadama godina maitake se primenjuje i u tradicionalnoj medicini Dalekog Istoka, gde je cenjena kao adaptogen koji brine o vitalnosti, ravnoteži i normalnom funkcionisanju organizma. U starom Japanu bila je toliko vredna, da ste mogli da se obogatite od nekoliko žbunova – koliko je jedna gljiva bila teška, toliko kilograma srebra biste za nju dobili. Tako je bilo tokom Edo perioda (1603-1868).

Shutterstock

 

Naime, vladar regije Tohoku poklonio je šogunu nekoliko ovih pečuraka, čija je reputacija još tada bila veoma visoka. Međutim, nije im bilo lako ući u trag. Trebalo je dobro istražiti svako drvo, posebno šuplja debla. Zato je šogun naredio svim stanovnicima te oblasti da se daju u potragu, obećavši im vredne nagrade. Pošto je vrednost maitake bila ogromna, merena skupocenim srebrom, seljani su igrali od radosti kada bi pronašli gljivu. Možda je zahvaljujući toj priči i dobila originalni naziv, gljiva koja pleše. 

JAČA IMUNITET I POSPEŠUJE BORBU PROTIV RAKA

Maitake je bogata mineralima (kalijum, kalcijum, magnezijum), vitaminima (B2, D2, niacin), vlaknima i aminokiselinama. Sadrži i beta glukan, koji podstiče imuni sistem da se lakše izbori sa uljezima u organizmu.

Istraživanja su pokazala da biljka može da reguliše krvni pritisak, glukozu, insulin, serum i lipide jetre, te da je korisna u borbi protiv kancera jer ima sposobnost da aktivira ćelije ubice i podstakne proizvodnju interleukina, proteina iz familije citokina koji igraju važnu ulogu u oslobađanju belih krvnih zrnaca.

Polisaharidi iz ovih gljiva sprečavaju nastanak malignih ćelija, to jest štite zdrave ćelije i sprečavaju širenje sa onih koje su zahvaćene tumorom.

Vlada SAD finansirala je revolucionarni japanski proizvod Dr Nanba Maitake ekstrakt, koji je toliko izuzetan da bi na ambalaži mogao da stoji i znak stop. Stop virusima, nakupljanju lipida, hipertenziji, dijabetesu i mnogim drugim zdravstvenim problemima.

 

Promo

 

STOP VIRUSIMA, HIPERTENZIJI I HRONIČNOM UMORU

Doktor Hiroaki Nanba, „otac istraživanja maitake pečuraka“, i njegove kolege sa Farmaceutskog fakulteta u Kobeu 1984. godine otkrili su jedinstvenu frakciju polisaharida, prisutnu u miceliji i plodnom telu pečurke, koja je snažno stimulisala aktivnost makrofaga. Ovaj ekstrakt postao je poznat kao D-frakcija. 

Kasnije je razvijena i patentirana MD-frakcija, pročišćenija i biološki aktivnija verzija, sa beta-glukanom koji aktivira imuni sistem.

To uključuje različite fiziološke prednosti u rasponu od imunomodulatornih i antitumorskih aktivnosti do lečenja hipertenzije, dijabetesa, hiperholesterolemije, virusnih infekcija (hepatitis B i virus humane imunodeficijencije), kao i gojaznosti. Takođe, ima blagotvorno dejstvo na srce i krvne sudove.

Promo

 

Brojne studije sprovedene u kliničkim uslovima pokazale su da je Dr Nanba Maitake ekstrakt sposoban da modulira imunološke i hematološke parametre, da inhibira ili regresira rast ćelija raka, čak i da poboljša kvalitet života onkoloških pacijenata.

Ipak, treba imati u vidu da ne ubija ćelije raka direktno, već stimuliše imuno kompetentne ćelije i pojačava njihovo delovanje. U kombinaciji sa uobičajenim tretmanima kao što su hemoterapija i zračenje može smanjiti neželjene efekte.

Shutterstock

 

Maitake ekstrakt daje dobre rezultate i protiv sindroma hroničnog umora, u lečenju alergija, hepatitisa, vaginalnih infekcija. Snižava šećer u krvi i pomaže u održavanju ravnoteže između dobrog i lošeg holesterola, a efikasna je i kao zaštitnik jetre.

Komentari. (0)

Loading