Genetika

Od koga nasleđujemo inteligenciju, a od koga lepotu?

Autor:

17.02.2024 16:14

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Nasleđivanje gena zavisi od nekoliko faktora, evo i kojih



Tokom trudnoće žene često razmišljaju kako će beba izgledati, na koga će da liči, a na koga će da povuče karakterne osobine?

Razvoj mozga zavisi od jednog roditelja, kao i fizički razvoj deteta. Nasleđivanje gena zavisi od mnogo faktora, a istraživanje otkriva na koga smo lepi, a na koga pametni.

Pexels

 

Naučne studije sprovedene u Škotskoj potvrdile su važnost gena u razvoju naprednih kognitivnih funkcija koje se nasleđuju od očeva, iako su ovi geni često deaktivirani ili potisnuti.

Nasuprot tome, prema studiji s Univerziteta u Vašingtonu, deca češće nasleđuju inteligenciju od majki, budući da majke prenose gene, oblikujući dečju inteligenciju putem X hromozoma.

Nasleđivanje gena zavisi od ovoga

Ovo istraživanje podržano je i rezultatima istraživanja iz Glazgova, gde je majčin koeficijent inteligencije pokazao najbolju korelaciju s inteligencijom ispitanika.

Pexels

 

Eksperimenti sa genetski modifikovanim miševima takođe su sprovedeni, pokazujući da dodatna „doza“ majčinih gena doprinosi većem mozgu i manjem telu, dok dodatna „doza“ očevih gena rezultuje manjim mozgom i većim telom.

Pročitajte Test - Ono što prvo vidite na fotografiji mnogo govori o vama, saznajte šta

Ovo istraživanje je pratilo 12.686 ispitanika od 14 do 22 godine od 1994. godine, uzimajući u obzir faktore kao što su rasa, obrazovanje i socijalno-ekonomski status.

Ključni zaključak istraživanja je da razvoj mozga zavisi od majčinih gena, dok fizički razvoj zavisi od očevih gena.

Pexels

 

Naučnici naglašavaju da, iako nasleđivanje gena ima značajan uticaj, okruženje takođe igra ključnu ulogu u kognitivnom razvoju dece, prenosi "24sedam.rs".

Komentari. (0)

Loading