Geni su čudo

Šta nasleđujemo od oca? Iznenadićete se

Autor:

21.04.2023 17:15

Foto: Photo by Anna Shvets from Pexels

Foto: Photo by Anna Shvets from Pexels

Profesor genetike Dejna Breser na Univerzitetu Feniks ističe da postoje 60 odsto veće šanse da "aktivne" osobine nasleđujete od oca, evo i koje



Nedavo smo pisali o tome šta sve nasleđujemo od naših majki, i taj tekst privukao je veliku pažnju. Možete da pročitati OVDE

Iako se sa genetikom nikada ne zna i teško je odrediti univerzalna pravila, postavlja se pitanje i šta nasleđujemo od oca. 

Profesor genetike Dejna Breser na Univerzitetu Feniks ističe da postoje 60 odsto veće šanse da "aktivne" osobine nasledite od oca, prosto jer priroda ima prirodnu sklonost da izrazi te gene.

Pročitajte Genetika je čudo - 4 stvari koje 100% nasleđujete od majke su...

Photo by Valeria Zoncoll on Unsplash

 

Breser je izdvojila i tri osobine koje deca najčešće nasleđuju od oca, mada to kao što smo napomenuli ne mora da bude i pravilo.

Visina

Za naš fizički izgled u celini najčešće su zaslužni očevi geni, a ne geni majke.

Postoji najmanje 700 genetskih varijacija koje su odgovorne za određivanje visine, a iako ova karakteristika ima veze i sa majčinim i sa očevim genima, postoje dokazi koji ukazuju na to da geni tate pak igraju veću ulogu u tome.

Šta nasleđujemo od oca - Biološki materijal

Ako je neki otac možda razočaran jer nije dobio dečaka ili pak devojčicu, treba da zna da ovo zavisi od njega. Muškarci su odgovorni za pol deteta.

Muškarci daju Y hromozome dečacima i X hromozome devojčicama. Naučnici ističu da će muški X hromozom i ženski X hromozom dati devojčicu, a muški Y hromozom i ženski X hromozom daće devojčicu.

Pročitajte Pomislićete da vidite duplo - Ovo je otac Marka Gvera, sličnost je neverovatna (foto)

Photo by Vlada Karpovich from Pexels

 

Ali, ako sperma nema dovoljno jednakih X i Y hromozoma ili su u igri i drugi genetski faktori, to može da utiče na pol bebe, piše Blic žena. 

Istraživači su otkrili da je odnos polova u porodici pratio očevu, a ne majčinu stranu. Na primer, ako je čovek imao više braće, veća je verovatnoća da će njegova sopstvena deca biti muška, a ako je imao više sestara, veća je verovatnoća da će imati ćerke.

Studija je pokazala da ovo pak ne važi za žene.

Pitanja mentalnog zdravlja

Što kasnije muškarac u životu postane otac, to je sperma manje kvalitetna, akcentuje genetičarka Dejna Braser.

Ovo je jedan od razloga zašto stariji očevi mogu da prenesu mutirane gene svojoj deci koja potom dovode do mentalnih bolesti ili problema sa mentalnim zdravljem (hiperaktivnost, bipolarni poremećaj...).

Deca koju su dobili roditelji stariji od 45 godina takođe mogu imati veće šanse za poteškoće u učenju ili depresivne tendencije.

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading