Božić

Božićni običaji: Uradite ovo i godina pred vama biće plodnosna i srećna

Autor:

06.01.2024 17:03

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Običaji za Božić koje treba ispoštovati kako bi godina pred nama bila uspešna i srećna



Sutra je najradosniji pravoslavni praznik koji uvek okupi porodicu za bogatom trpezom. 

Dan kada se slavi sreća, ljubav, mir i sloga, a mi vam donosimo koje običaje za Božić treba ispoštovati kako bi godina bila plodonosna i uspešna.

Unsplash

 

Šta valja raditi za Božić, ovo su neka od narodnih verovanja:

- Sve što vam je zadavalo muke preko godine treba ujutru na Božić uraditi i to vam više neće biti problem.

Na primer, ako vas muči matematika, uradite ujutru najlakši zadatak i tokom cele godine nećete imati problema. Ovo važi i za sve druge predmete i poslove.

Običaji za Božić koje treba primeniti su sledeći

- Vodom u kojoj je opran sud od mešenja česnice zalivale su se voćke da bi bolje rodile naredne godine ili se sipala u saksije sa cvećem da bi ono lepše cvetalo.

- Testo koje bi ostalo na rukama domaćice posle mešanja česnice, domaćica bi skidala i stavljala na voćke koje su slabo rodile, da bi naredne godine dale više ploda.

- U pojedinim krajevima se gata prema plećki od pečenice. Ako je na pečenoj plećki, kad se izvuče kost, ostalo mesa na kosti, verovalo se da će te godine stoka biti plodna.

Unsplash

 

-Nekad je značajnu ulogu u božićnim običajima imala i božićna sveća. Neke porodice su je palile već na Badnje veče, a obavezno je paljena o ručku prvog dana Božića.

Sveću su palili na početku ručka ili kad se iznese božićno pečenje. Sveću je palio domaćin, najčešće sa tri vlati pšenice, odnosno slame.

Pročitajte Uz ovaj recept imaćete najbolju božićnu česnicu, lako i za početnike

- Od konopca kojim je vezan naramak slame koji se unosuio u kuću treba ujutru na Božić u dvorištu napraviti krug i u njega staviti kukuruza i pšenice da bi se kokoške nahranile.

Veruje se da će one tokom cele godine jaja nositi na jednom mestu.

Ovo su samo neki od običaja za Božić, praktikujete li ih i vi?

Komentari. (0)

Loading