Kako vam tehnologija može spasiti život

Autor:

28.05.2019 07:30

Foto:

Foto:



Jeste li spremne – sedeti manje, više se kretati, jesti zdravije, spavati osam sati u komadu – prihvatiti nove životne navike kako biste postale srećnije i zdravije? Ako želite promeniti neku od ovih ili sličnu životnu naviku, morate znati da put do uspeha započinje malim koracima.

A na tom putu vam itekako može pomoći i nosiva tehnologija – različiti gedžeti koje nosite na sebi opremljeni senzorima poput sportskih satova, pametnih narukvica i merača koje pre kupovine treba proveriti i uporediti na Idealno.rs, portalu specijalizovanom za onlajn kupovinu i upoređivanje proizvoda u brojnim veb-prodavnicama.

U nosivu tehnologiju ubrajamo pametne elektronske uređaje koji se mogu nositi na telu i koje koristimo za merenje raznih zdravstvenih i fitnes parametara. U sebi imaju ugrađene senzore koji mere razne parametre, a koje uz pomoć aplikacije možete pratiti i proveravati na svom mobilnom telefonu.

Najpopularniji primerci su brojni pametni satovi, pedometri odnosno sportski satovi i merači, a neki od najpoznatijih brendova su Apple Watch, Polar, Fitbit i Garmin.

Nosiva tehnologija – kada, zašto i za koga?

Rešiti se nezdravih navika nije lagan zadatak, a većina nas obično posustane već na prvoj deonici. Stručnjaci kažu da je to zbog postavljanja nerealnih ciljeva, naime svaka velika promena trebala bi da započne malim korakom i neznatnim odstupanjem od vaših trenutnih navika.

Recimo na primer, da želite sedeti manje i više se kretati. Nemojte za cilj odmah postaviti odlazak u teretanu pet puta nedeljno jer je to sigurno preveliko odstupanje od vaših dosadašnjih navika i vrlo verovatno nećete uspeti da ga održite. Umesto toga:

  • Nabavite pedometar ili sličan fitnes merač
  • Napravite 10.000 koraka na dan – umesto lifta krenite stepenicama, parkirajte dalje od ulaza, prošetajte se za vreme pauze na poslu
  • Sa prijateljicom dogovorite 30-minutnu šetnju u naredna tri dana

Uprkos tome što će većina nas za neostvarivanje nekog cilja okriviti nedostatak samokontrole, naučna istraživanja neosporno pokazuju kako kod promene ponašanja ili nekih životnih navika samokontrola ne igra tako značajnu ulogu – štaviše, vrlo verovatno će sabotirati naš trud. Ključ uspeha je u postavljanju mali realnih ciljeva koje s lakoćom možemo ostvariti i tako malo pomalo koračati prema cilju.

Za postizanje cilja nije na odmet imati i prihvatiti pomoć pa razmislite o tome da investirate u jedan kvalitetan sportski sat ili merač. Ovo su trenutno najpopularniji modeli:

1. Polar A360

Polar je već poznato ime kada je reč o fitnes meračima, a Polar A360 model koji se može kupiti i u domaćim veb-prodavnicama (proverite ponude na Idealno.rs, portalu specijalizovanom za upoređivanje ponuda i cena) po mnogima je trenutno najbolji model.

Ovaj otporan i izdržljiv merač pratiće vas 24 sata na dan sedam dana nedeljno i meriti vežbanje, korake, udaljenost, potrošene kalorije pa čak i kvalitet sna. Ako vam je više stalo do kvaliteta podataka nego do samog dizajna merača, ovo bi mogao biti pravi model za vas.

Ima poprilično veliki ekran na kojem je lako i jednostavno pratiti sve parametre, a na pametni telefon možete skinuti i Polar fitnes aplikaciju kroz koju možete detaljnije pratiti trening i sve aktivnosti, kao i voditi dnevnik treninga. Osim svega, merač je i vodootporan pa ga možete koristiti i za vreme plivanja ili drugih vodenih aktivnosti.

PROVERI SVE POLAR MERAČE »

2. Fitbit Alta

I Fitbit je svima već poznato ime, a Alta model je odličan izbor ako želite da pratite svoje aktivnosti na jedan vrlo jednostavan i diskretan način. Altu odlikuje minimalistički dizajn koji je vrlo elegantan i funkcionalan.

S Fitbit Altom mogu se meriti otkucaji srca, nivo kardio treninga, svakodnevno sagorevanje kalorija, faze sna i kvalitet sna, može vas voditi kroz vežbe disanja, meriti udaljenost, brzinu pa čak i unositi i pratiti svakodnevni obroci. Fitbit Alta ima i opciju praćenja menstrualnog ciklusa i drugih parametara ženskog zdravlja.

Alta je vodootporan fitnes merač, a osim uobičajenih merenja svakodnevnih aktivnost putem Alte se mogu obavljati pozivi, slati poruke i proveravati kalendar – sve to sa nekoliko dodira ekrana. Fitbit Alta je dostupna i u domaćim veb-prodavnicama, a sve ponude i cene proverite na portalu Idealno.rs.

PROVERI SVE FITBIT MERAČE »

3. Garmin Vivofit

Jedino po čemu se ovaj fitnes merač ne ističe u odnosu na druge slične merače je po pitanju dizajna i estetike – i to mu naravno ide u prilog! Malen i gotovo neprimetan fitnes merač ne veći od prosečne narukvice, izdvaja se od ostalih prema jednoj karakteristici – trajanju baterije.

Vivofit naime nije potrebno puniti jer umesto punjive baterije koristi baterije, kao one u satovima, koje provereno mogu trajati duže od jedne godine. Garmin Viviofit se može vrlo povoljno nabaviti i u domaćim veb-prodavnicama, a u poređenju s konkurentima ima nekoliko iznenađujućih karakteristika.

Ovaj fitnes merač prati kvalitet sna, broji kalorije i meri sve aktivnosti koje obavite na nogama. Za razliku od drugih merača u merenjima razlikuje aktivnosti koje obavite na nogama od npr. vožnje bicikla ili plivanja, a pored razlike u aktivnostima, meri i intenzitet vaših treninga.

PROVERI SVE GARMIN MERAČE »

Pametni inhalatori, grudnjaci koji mogu otkriti rak, uređaji koji mere nepravilnosti rada srca

O najpopularnijim modelima ćemo u nastavku, ali pre toga treba napomenuti da nosiva tehnologija, posebno ona koja je u službi ženskog zdravlja, ide dosta dalje od sportskih satova i satova merača.

Naime, lagano na tržište dolaze i potpuno drugačiji koncepti nosive tehnologije kao specijalizovani, precizni i snažni zdravstveni alati. Od početka dominacije pametnih telefona, naučnici i dizajneri rade na zdravstvenoj/medicinskoj primeni raznih senzora koji se mogu staviti na telo, a koji će istovremeno biti povezani s našim pametnim telefonima.

Tako se na tržištu danas mogu pronaći pametni inhalator - Air Louisville koji uz pomoć različitih senzora meri nečistoće u vazduhu, rezultati merenja su javno dostupni podaci koji posledično pomažu da se smanji broj hitnih upotreba inhalatora. Pametni grudnjak – iTBra koji može zabeležiti promene u tkivu dojki, povezan je s računarom ili pametnim telefonom na kojem se prikupljaju svi podaci o korisnici koji se naravno jednostavno i brzo mogu podeliti s lekarima. Navodno dokazano smanjuje broj nepotrebnih i skupih kontrolnih pregleda i biopsija.

Maja Gašić

Autor