"Ovi dani" na FEST-u: Film Đuzepa Pičonija prati avanture četiri devojke u Beogradu

Autor:

03.03.2017 13:33

Foto:

Foto:



Među 15 filmova u glavnom takmičarskom programu 45. Festa je i italijansko ostvarenje „Ovi dani” Đuzepa Pičonija. Ulogu u filmu ima i naša rediteljka i scenaristkinja Mina Đukić, a pojavljuju se markantni beogradski toponimi, bioskop „Zvezda”...

Film stiže na Fest posle festivala u Veneciji, Londonu, Madridu i Barseloni.

Razume se, za svaki film, pitanje pre svih je pitanje ocene kritike ali i publike, a kad je reč o „Ovim danima” (Questi giorni), tu je i poseban, pažnje vredan kuriozitet. Naime, dobar deo radnje se odvija u Beogradu te je tako ovaj naš grad na ušću dveju reka, na neki način, u glavnoj sporednoj ulozi.

Glavne junakinje su četiri mlade devojke, prijateljice koje žive u malom gradu u italijanskoj provinciji. Jedna od njih dobija, to jest prihvata poslovnu ponudu renomiranog hotela u Beogradu. Iako je svaka od njih u izazovnom životnom trenutku - jedna se bori sa ozbiljnom bolešću, druga je u trećem mesecu neplanirane trudnoće, treća usred komplikovane ljubavne priče - one odlučuju da krenu na put za Beograd. Kao podrška u susret avanturi, kao odraz privrženosti koju ne mogu omesti nikakve lične teškoće…

Njihovi odnosi su specifični, jedinstveni, što će doći do izražaja, a i biti na svojevrsnom ispitu, tokom boravka u Beogradu, odnosno putovanja koje će im promeniti živote.

Mina Đukić glumi misterioznu drugaricu iz Beograda jedne od glavnih junakinja.

- Lik se zove isto kao i ja, Mina, i simbolizuje pomirenost sa neizvesnošću. Naše glavne junakinje neizvesnost plaši, dok je Mina neko ko pripada sredini u kojoj se neizvesnost podrazumeva. Ostale tri devojke su intrigirane Minom, ali istovremeno i skeptične prema takvoj životnoj filozofiji - izjavila je nedavno Mina Đukić za portal Filmskog centra Srbije.

Radeći ovaj film o devojkama čije je prijateljstvo zasnovano na njihovim navikama, povremenom entuzijazmu, bezopasnim kontrastima, osećanjima preobraćenim u tajnu, Pičoni je uzbudljivo slikao Beograd, a govoreći o ovom svom ostvarenju, između ostalog, kazao je:

- Dugo sam radio s ovim mladim ženama. One su, jednostavno, film. Nismo želeli da ispričamo senzacionalne događaje ili ekstremne situacije niti priču s velikim predumišljanjem. Imali smo mnogo promena u lokacijama i mnogo scena koje trebalo snimiti. U prvom delu vreme je obeleženo repeticijama, fragmentarnošću, zbirom malih događaja u običnom životu. Tokom putovanja obuzimao nas je osećaj drugačije ideje trajanja. (…) Čovek mora uvek da ide napred i, kako kaže junakinja filma Katarina, sve nam se dešava a da toga u potpunosti nismo svesni - rekao je Đuzepe Pičoni.

Posle Festa, film će nastaviti bioskopski život u Srbiji.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading