Recept

Recept Eve Ras za domaću supu koja leči svaku prehladu

Autor:

25.06.2024 08:56

Foto: Marko Poplašen

Foto: Marko Poplašen

Recept Eve Ras za domaću supu koja leči svaku prehladuPoslednjih godina, zbog zdravstvenih problema, glumica i književnica Eva Ras morala je da redukuje svoj jelovnik. 

Tako su na njenom meniju, posle čestih izmena, ostali samo supa i kaša od ovsenih pahuljica.

Jakov Simović

 

S radošću pravi domaću supu od petla po staroj jevrejskoj recepturi.

- U jevrejskoj tradiciji je da se, kada se neko razboli, zakolje petao i od tog mesa skuva supa, koju bolesnik pije. Imam jednu divnu ženu na Kalenić pijaci koja mi jednom mesečno donese starog petla.

Pročitajte Porodični recept Ljubivoja Ršumovića za snižavanje šećera i lošeg holesterola, lako se priprema i ne košta mnogo

Od te supe ja koristim samo tečnost, koju sipam u flaše i uvek je imam u frižideru. Meso, povrće i knedle pažljivo spakujem i okačim kod kontejnera. Uvek neko uzme tu hranu i zato posebno posvećeno spremam supu od petla.

Kuvam za sebe i nekoga za koga i ne znam ko je, istakla je Eva za Gloriju

Photo by jenvit keiwalinsaridfrom Pexels

Recept Eve Ras priprema se ovako: 

- Meso stavim u hladnu vodu i čekam da provri, tako treba, a ne kao što to radi Džejmi Oliver i spušta meso u vrelu vodu.

Supa od petla se kuva na najnižoj temperaturi od posle podne do sutra ujutro. Meso pevca je tvrdo, mišićavo, jer je morao stalno da trči i opslužuje tolike kokoške, i zato je neophodno da se dugo kuva.

Posle nekoliko sati dodam šargarepu, peršun, crni i beli luk, papriku, zrna bibera i obavezno selen, koji je lekovit. Uzgajam ga kod mene na balkonu i što ga više čupkam to bolje raste.

Pročitajte Ručak Vesne Dedić za 800 dinara, cela porodica ga obožava, preukusno

Posle deset-dvanaest sati odvojim džigericu od opne, pomešam je sa jajima i grizom ili maces brašnom, koje se dobija tako što se samelje maces, odnosno beskvasni hleb.

Od toga napravim knedlice i sve zajedno ostavim da se još krčka. Na kraju supu procedim. Kroz vekove su se njome lečile jevrejske porodice.

Marko Poplašen

 

 

Komentari. (0)

Loading