Recept

Domaćice oduševljene: Recept za krckav hleb bez kvasca

Autor:

20.01.2023 12:17

Foto: Photo by Mariana Kurnyk from Pexels

Foto: Photo by Mariana Kurnyk from Pexels

Recept za hleb bez kvasca zvuči skoro nemoguće, ali je i te kako moguće, isprobajte ovaj naš recept



Čini se da je ovih danas kvasac na listi najtraženijih namirnica. A kako ga je u doba pandemije korona virusa skoro bilo nemoguće naći u prodavnicama, nije na domet imati jedan recept za ukusan hleb i to bez kvasca. 

Pročitajte Sarme Suzane Mančić su za prave gurmane, tajna je u ovome

Photo by Pixaby from Pexels

 

Za recept za hleb bez kvasca potrebno je:

200 g raženog brašna,
200 g integralnog brašna,
200 g belog pšeničnog brašna,
1/2 dl ulja
2 dl surutke,
2 dl crnog piva.
1 kašika sveže narendanog đumbira,
2 kašičice sode bikarbone,
1 kašičica soli,
1 kašičica šećera

Pošto su recepti za hleb sa pivom uglavnom sa područja Britanskog ostrva, ili Irske, uobičajeno je da se za ovakav beskavasni hleb koristi mlaćenica (surutka koja ostaje od mućenja putera) umesto vode ili mleka, kao i razne vrste piva. Kako se kod nas "mlaćenica" ne može promnaći u prodavnicama, umesto toga možete koristiti običnu surutku ili jogurt, kefir. Vrstu brašna možete menjati i koristiti ono koje vama najviše odgovara. Takođe, ako želite, u testo možete dodati i različite vrste semenki: od bundeve, suncokret, lan, susam...

Rernu uključite da se greje na 180°C.

Photo by Vaibhav Jadhav from Pexels

 

Priprema:

U većoj posudi izmešajte suve sastojke: brašno, so, šećer, sodu bikarbonu i đumbir. Postepeno dodajte surutku i pivo kako biste umesili lepljivo testo. To znači da ono ne treba da bude ni previše retko, ni previše suvo. Nije potrebno dugo da mesite testo, već je dovoljno samo da se svi sastojci dobro umešaju.

Dugački kalup namastite i pospite brašnom. U kalup sipajte pripremljeno testo. Kalup sa testom stavite u zagrejanu rernu i pecite na istoj tempraturi 50-60 minuta u zavisnosti koliko volite krckav hleb. Hleb izvadite i stavite u pamučnu krpu da se ohladi.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading