Dijeta

Kako smršati u menopauzi? Pravilo 80x20 skida čak 10 kilograma

Autor:

31.03.2023 15:35

Foto: Photo by Marcelo Verfe from Pexels

Foto: Photo by Marcelo Verfe from Pexels

Kako smršati u menopauzi bez pribegavanja teškim vežbama i strogim ograničenjima?Jedan od najčešćih efekata menopauze je povećanje telesne težine. I tokom ovog prelaznog perioda mnoge žene ne mogu da se bave sportom, ili im nedostaje motivacija da idu u teretanu.

Kako izgubiti višak kilograma ako ne treba govoriti o značajnom povećanju fizičke aktivnosti? Postoji jedna tajna za koju ne znaju svi.

Pročitajte Provereno skida salo sa stomaka - Sve jedete, ali pijete ovaj napitak svakog dana

Photo by i yunmai on Unsplash

 

Kondicioni trener Adam Grejston podelio je tri saveta za skidanje masti bez „stroge dijete i bez odlaska u teretanu“.

Rezultat je 10 kilograma manje za 12 nedelja. Sve počinje pravilom 80/20.

Šta podrazumeva pravilo 80/20

Ključ održive težine je ravnoteža i nema čvrstih ograničenja. Plan obroka 80/20 vam omogućava da izgubite težinu tako što ćete jesti zdravu i hranljivu hranu 80 procenata vremena i dozvoliti sebi da date prioritet manje zdravoj hrani u ostalih 20 procenata.

Adam je izjavio da je „jedenje 80 posto dobre hrane i 20 posto loše hrane realno i održivo” i da bi bio najefikasniji način sagorevanja masti. 

Tako će telo, prema rečima stručnjaka, „dobiti sve hranljive materije koje su mu potrebne: voće i povrće, ugljene hidrate ili skrob, belančevine, masti i mlečne proizvode“.

Ishrana u menopauzi treba da bude što raznovrsnija i bogata hranljivim materijama.

Doručak, ručak i večera tokom nedelje čine 21 obrok, a ako jedete 80 odsto zdrave i hranljive hrane, to znači 17 zdravih obroka nedeljno.

Grejston je primetio da će uzdržavanje od jedenja hrane u kojoj ljudi uživaju učiniti žudnju još jačom, a osećanje krivice posle ‘relapsa’ još jačom. Zato, samo pazite da one čine oko 20 odsto ukupne količine konzumirane hrane.

Pročitajte Ugojila se, smršala, pa opet... Izgled Ane Nikolić glavna tema, davno je prestala sa dijetom (foto)

Photo by Brooke Lark on Unsplash

 

Pravilo 80x20 i vežbanje

Kada je u pitanju vežbanje, Grejston je preporučio da napravite plan vežbanja koji volite, ali to ne zahteva da idete u teretanu.

- Da biste efikasno izgubili težinu i zadržali je, ne morate da počnete sa intenzivnim vežbama. To može biti jednostavno kao hodanje nekoliko puta nedeljno.

Potrudite se da svaki dan idete malo dalje prema svom redovnom rasporedu - rekao je.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading