Marijana Tabaković zna šta je najbitnije: Šta je ručak bez odmora?

Autor:

25.10.2020 12:00

Foto:

Foto:Iako se to ne može zaključiti na osnovu njene figure, voditeljka TV Prva Marijana Tabaković strasni je gurman kome nije teško da sprema hranu za one koje voli, a posle obilnog obroka najradije se opušta.

Nova članica uredničko-voditeljskog tima jutarnjeg programa “Jutro” na Televiziji Prva Marijana Tabaković (34) šali se na račun svog crnogorskog porekla i kaže da se u njenom poimanju hrane često čuje reč odmarati se. Voli, na primer, da se odmori posle ručka, a ako to nije izvodljivo, radije će preskočiti obrok. Vešta je u pravljenju jela od brašna, posebno domaćeg hleba, koji je uvek savršen jer tačno zna koliko testu treba da “odmori” pre nego ga stavi u rernu.

Glumac Miloš Đorđević tvrdi – Nema dobre drame na prazan stomak! 

- Budim se u pola pet. To mi ne pada teško jer imam dvoje male dece uz koje sam navikla da ustajem rano, pa i noću ako zatreba. Ujutru ne jedem, koncentrisanija sam za posao na prazan stomak. Zapravo, najbolje funkcionišem kada sam gladna, ako nešto pojedem, odmah se opustim. Čim dođem u redakciju, popijem domaću crnu kafu bez mleka i šećera i sok od jabuke, to me razbudi i drži do prve pauze, kada uzmem nešto malo, obično samo bananu.

Kačamak koji se pamti!

U njenom porodičnom i poslovnom okruženju svi znaju da uživa u kafi koju neko drugi skuva.

- Volim da je popijem i posle ručka. Od onih sam ljudi kojima kafa najviše prija kada im je neko pripremi. Na poslu to za mene uradi neko od kolega, a kod kuće suprug. Ja im se odužim drugim stvarima, domaćim hlebom, pitama od ručno sukanih kora i slatkišima, kao i kačamakom, crnogorskim, sa kuvanim krompirom i belim brašnom, preko kojeg se stavlja kajmak ili lisnati sir. Taj kačamak je jako kaloričan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marijana Tabakovic (@maryjanetabak) on Oct 13, 2020 at 9:48am PDT

Raduje se ručku s porodicom i kratkom predahu posle njega.

- To mi je najvažniji obrok. Gledam da ga na miru pojedem i da posle mogu da se odmorim. Na svadbama i velikim slavljima jedva nešto probam, jer mi ne prija ta atmosfera da se jede i igra. Ni ti pomešani mirisi raznih jela i obilje hrane na stolu ne bude moj apetit. Ne mogu da kažem ni da mi je spremanje hrane užitak, ali prihvatam to kao obavezu. Užitak mi je kada vidim moju porodicu i prijatelje kako sa zadovoljstvom tamane to što sam pripremila. Kada sam se udala, pitala sam mamu mog supruga šta on voli da jede. Odmah je pomenula supu sa domaćim knedlama. Naučila sam da je kuvam i često je na našem stolu. Volimo je i deca i ja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marijana Tabakovic (@maryjanetabak) on Aug 23, 2019 at 2:39pm PDT

Kore za pitu je naučila da pravi jer su joj bile izazov.

- Svima su te kore pojam. Većina ih kupuje gotove, a zapravo su vrlo jednostavne za pripemu. Ja sam to savladala zahvaljujući mami, bila je baš strpljiva da mi objasni. Nikada se nije ljutila kada bih nešto pogrešila pa se testo kidalo. Zahvalna sam joj na tome, kao i na svesci sa receptima koju mi je dala kada sam krenula u Beograd na fakultet. Ta sveska mi je posebno draga, miriše na našu kuću. U njoj su i bratove i moje prve žvrljotine i crteži, kao i recept za kiflice sa sirom za koje moj suprug u šali kaže da su bile presudne da se zaljubi u mene. Sada kore pravim po osećaju i uvek su dobre. Meni ne smeta i kada se malo pokidaju.

Skrivena strast glumice Nine Nešković: Slatki zalogaji u pola noći! 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marijana Tabakovic (@maryjanetabak) on Mar 28, 2019 at 11:52am PDT

Slatkiši su joj posebna inspiracija jer oko njih ima puno finog rada koji je smiruje.

- Kada sam bila jako mlada, uživala sam da pravim razne sitnice, nakit i predmete, koristeći i tehniku dekupaža, a onda sam otkrila slatkiše. Volim da ukrašavam torte koje sama umesim. Od kada imam decu, posebno zadovoljstvo mi je da pravim njihove rođendanske torte, za koje tačno znam šta je u njima. Dok kuvam, ništa ne probam. Sve završim po osećaju. Isto tako je i kada spremam slatkiše.

Baklava iz snova.

Tokom šestomesečne prakse u Nemačkoj imala je priliku da bude gošća u jednoj turskoj porodici i degustira najlepše baklave.

- Kao student pola godine sam bila na praksi u radiju Dojče vele na srpskom jeziku. Živela sam u Kelnu i svaki dan putovala do Bona. U vozu sam upoznala jednu Turkinju koja je se, kao i ja, na taj način prevozila do posla. Zbližile smo se i pozvala me je u goste. Njeni roditelji su me dočekali sa divnim ručkom - mesom i krompirom. Nisu hteli da spremaju nešto svoje nacionalno, već baš tu kombinaciju koju svi u svetu vole. Za desert su poslužili baklave divnog ukusa. Posle sam još mnogo puta odlazila kod njih i probala nebrojeno verzija ove poslastice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marijana Tabakovic (@maryjanetabak) on Dec 30, 2019 at 7:41am PST

Marijanina linija nije rezultat treniranja.

- Mislim da bi bilo dobro da idem na neki fitnes, pre svega zbog kondicije. Što se figure tiče, ranije nisam bila ovako vitka. Mojoj mami bi bilo nezamislivo da joj je dete mršavo. Nekada sam znala, posebno kao gimnazijalka, da držim dijete, ali od kada sam iz Berana došla u Beograd, nemam problema sa težinom. Mislim da mi je ritam života ovde takav da se energija više troši. Sve je drugačije kada ste u malom gradu gde vam je sve nadohvat ruke. Uz posao i obaveze u porodici sa dvoje male dece, teško da mogu da imam višak kilograma.