Svetlana Grubor svaki dan započinje ovako, a završava ga na ovaj način!

Autor:

20.02.2021 15:00

Foto:

Foto:



Iako je dugo krila kulinarski talenat jer je počela da sprema hranu pre pet godina kad se udala i rodila sina, TV voditeljka Svetlana Grubor dokazuje da se i sa malo iskustva mogu praviti kuvarska remek-dela.

Pošto se udala i rodila sina, voditeljka TV Pink Svetlana Grubor (37) ozbiljnije je počela da se bavi kuvanjem. Do tada se oslanjala na maminu kujnu u kojoj je, po pravilu, sve bilo ukusno. Poslednjih nekoliko meseci dan započinje i završava napitkom od limuna, maslinovog ulja i kurkume.

- Uzimam ga po savetu lekara kod kog sam otišla da se konsultujem u vezi sa ishranom. Nakon što je uradio sve potrebne preglede i analize, predložio mi je spisak namirnica koje je najbolje da konzumiram, kao i kombinaciju limuna, kurkume i maslinovog ulja. Ispostavilo se da mi ona jako prija, osećam se zdravijom. Sem toga, savetovano mi je da izbacim beli hleb i slatkiše i ishranu baziram na belom mesu, plavoj ribi, voću, povrću i žitaricama. Kako zbog posla rano ustajem, a ne mogu da radim gladna, uglavnom uveče za ujutro pripremim kašu od ovsa ili heljde, u koju dodam voće i cimet, ponekad i med. Od ranog jutra pijem vodu jer sam ubedila sebe da me ona razbuđuje.

Iako voli morske plodove, nakon što je zbog alergijske reakcije završila u bolnici, potpuno ih je isključila iz jelovnika.

- Na mnogim mestima jela sam specijalitete iz mora, bila sam u Japanu i tamo probala čak i sirovu ribu, sve dok mi se nije desilo da u jednom restoranu u Beogradu nakon nekoliko zalogaja plodova mora doživim anafilaktički šok. Odjednom je celo telo počelo da mi otiče a koža poprima modru boju. Izmenio mi se lični opis. Gušenje nisam stigla ni da osetim jer sam se za pet minuta našla u bolnici gde je brzom reakcijom lekara sve uspešno rešeno. Primila sam injekcije posle kojih mi je odmah bilo bolje, te sam mogla da odem kući i tamo nastavim oporavak. Ne znam tačno šta je izazvalo takvu alergiju, možda školjke, ali od tada plodove mora ne jedem. Samo ribu.

Česnica koja se pamti!

Svetlana je glavna kuvarica u svojoj porodici, koju uz nju čine suprug i petogodišnji sin.

- Počela sam da kuvam kada sam se udala i videla sam da mi ide od ruke, posebno ako se tom poslu zaista posvetim. Bilo je situacija kada sam se konsultovala sa mamom preko telefona, a sada i to retko radim. Kada imamo goste, znam da neću pogrešiti ako spremim jagnjeću plećku s krompirom u rerni, ili oradu ili brancina s krupnom morskom solju i belim lukom na maslinovom ulju. Posebno sam se izveštila s tim jelima. Obožavaju ih i moji ukućani i gosti. Suprug voli da ode u nabavku, ali kuvanje ga ne interesuje. Niti ja to tražim, niti on hoće time da se bavi. Sin je mali i zanimljivo mu je samo kada pravim palačinke. Nedavno sam mu predložila da mi se pridruži u kuhinji i rekao mi je: “Ali ja sam sin.” Ne znam gde je to čuo. Palačinke su jedini slatkiš koji mu često pripremam. Bilo bi mi draže kada bi hteo da ih jede sa domaćim džemom, ali on bira krem od lešnika. Slatke stvari se ne uklapaju u moj režim ishrane, a srećom nisam ni neki njihov ljubitelj. Ja sam od onih koji preferiraju slano. Nikad nisam savladala pravljenje komplikovanih poslastica poput torti. Ne kuvam svaki dan, jer ne mogu da stignem, ali smo se organizovali tako da redovno imamo spremljeno jelo. Nedavno se moj suprug našalio na račun toga i rekao: “Kuvanje moje žene je kao kada kometa proleti - retko je, ali svaki put spektakularno.”

Pročitajte i Kuhinja Branka Milićevića Kockice u novoj Gloriji: Slatka zavera hleba, masti i aleve paprike

Za jedan Božić koji je dočekala u Majamiju zamesila je najbolju česnicu.

- Bila sam tamo sa suprugom, našim kumom i jednim prijateljem. Pošto su bili božićni praznici, htela sam po svaku cenu da imamo česnicu. Nekako sam se snašla za namirnice, a onda shvatila da mi nedostaje tepsija. Sišla sam na recepciju zgrade u kojoj smo iznajmili stan, gde je radio jedan Afroamerikanac, i sva uznemirena počela da mu objašnjavam kako nam je praznik i da treba da napravim pogaču u koju se stavlja novčić, a da nemam odgovarajuću posudu. Mislim da mu uopšte nije bilo jasno šta mu pričam, ali me je odveo do mesta na kom sam kupila tepsiju koju sam tražila. Na kraju sveg tog truda, uživali smo u Božiću daleko od naše zemlje uz predivnu česnicu. Jako sam se radovala što sam uspela da je napravim.

Veoma je oprezna kada bira namirnice.

- Obično jednom nedeljno idemo u neki market u veću kupovinu, ali volim i pijace. Rado nabavljam tamo domaći sir, ribu i meso, i to od proverenih prodavaca u koje godinama imam poverenja. Kada sam u prilici da kupim organski gajeno voće i povrće, rado to činim. Dobro sam organizovana i kada dođem na pijacu tačno znam gde se šta nalazi i šta mi treba.

Pročitajte i Kuhinja Aje Jung: Čokoladni kolač je grešno zadovoljstvo

Beg u prirodi!

Vežba tri puta nedeljno uz ličnog trenera i svaki slobodan trenutak provodi u prirodi s porodicom.

- Radim funkcionalne treninge koji mi mnogo znače za kičmu jer ona trpi zbog dugog sedenja, posebno u emisijama tokom kojih su mi noge prekrštene. Kako obično radim vikendom, slobodna sam od ponedeljka i onda, kada suprug može da izostane s posla, rado provedemo nekoliko dana negde u Srbiji. Obožavamo Rtanj, Crni Vrh i Divčibare. Imamo i kuću u Aranđelovcu, gde takođe često odemo. Volimo da šetamo prirodom, a i dete se raduje tom vremenu, i zato što je na čistom vazduhu i što ceo dan ima roditelje kraj sebe. Ti boravci u prirodi su najlepša rekreacija