Čaj od hajdučke trave: Neophodan za zdravlje svake žene

Hajdučka trava se svrstava u jednu od najlekovitijih biljaka. Blagotvorno dejstvo koje ima na naše zdravlje širokog je spektra – sprečava prehlade, ublažava želudačne tegobe, ali najpoznatija je kao moćan saveznik u borbi protiv gotovo svih ženskih oboljenja.

Samo njeno ime na latinskom  – “achillea millefolium”, a koje se vezuje za grčkog boga Ahila, već govori o tome koliko su snažna njena lekovita svojstva. A naziv hajdučka trava dobila je jer su hajduci njome lečili rane.


U narodnoj medicini ima izuzetno značajnu ulogu u lečenju ženskih boljki kao što su neredovni ciklusi, talasi vrućine odnosno valunzi tipični ta menopauzu, ali i upala jajnika, mioma, kao i drugih bolesti ženskih reproduktivnih organa, uključujući i ona najteža.

Iskustvo je pokazalo da se redovnim uzimanjem čaja od ove biljke redovno pije uravnotežuje ciklus, a ženski hormoni dovode u balans.

U ovom periodu je posebano popularan čaj od hajdučke trave jer se pokazao kao snažni borac protiv prehlada. Zbog sposobnosti da spreči razvijanje bolesti i suzbije prve simptome, već vekovima se koristi kao preventivno sredstvo protiv nazeba.

Blagotvorno deluje i na sluzokožu želuca, pa se čaj od ove biljke preporučuje za bolji apetit, ublažavanje i lečenje gastritisa, kolitisa i grčeva u želucu i crevima. Kalijum kojim obiluje ova biljka podstiče rad bubrega, umiruje nepravilan rad srca i ublažava simptome PMS-a.

Autor: Gloria.rs/M.G.
Foto: Guliver/Thinkstock
Podelite sa prijateljima:
Tagovi