Zdravlje

Koji su zaista simptomi postporođajne depresije, ne smete ih zanemarivati

Autor:

02.02.2023 16:10

Foto: Photo by Liza Summer from Pexels

Foto: Photo by Liza Summer from Pexels

Postporođajna depresija može biti izuzetno opasna i njeni simptomi se ne smeju zanemarivatiPostporođajna depresija ne bira koju ženu će zahvatiti i u kojoj meri. Ipak sa njom se uspešno možete izboriti ukoliko na vreme reagujete. Bilo da ste rodile prvo ili drugo, treće, dete, morate voditi računa kako se osećate i na koji način se ophodite prema malenom biću koje je tek stiglo na svet.

Prema brojim naučnim studijama, 15 posto žena nakon porođaja uopšte nije srećna niti uživa u prvim trenucima sa tek rođenim detetom. Razlog tome nije spoljašnji, već postporođajna depresija.

Pročitajte Depresija ju je načisto promenila - Ovo je Anabela danas, višegodišnja borba sa tihim ubicom učinila je svoje (foto)

Photo by Sarah Chai from Pexels

 

Postporođajna depresija je povezana s padom nivoa hormona i može biti veoma opasna ako se ne leči. Puno žena ćuti o ovom problemu pa je jako važno ukazati na njene simptome. Žene koje prolaze kroz ovaj vid depresije često su zatvorene i ne žele da komuniciraju čak ni sa svojim najbližima. Njima je već dovoljno teško i uverene su da ih niko drugi ne razume.

Žene tada gube interes za one stvari u kojima su nekada uživale, i ovo često budi glavni pokazatelj da nešto nije u redu. Još jedan od znakova postporođajne depresije je gubitak apetita ili prejedanje. Kao rezultat toga, majka bi mogla da izgubi ili dobije puno kilograma, što za nju ni fizički ni psihički ne bi bilo zdravo.

Pročitajte Postporođajna depresija - Patnja u tišini

Photo by Gustavo Fring from Pexels

 

Žene koje posle porođaja nagoveštavaju ili se čak šale o smrti, samoubistvu ili kako žele da povrede nekog drugog, treba shvatiti ozbiljno. Osim toga, jedan od znakova je i kada žena prečesto plače. Ako ih pitate zašto plaču, možda vam neće reći razlog jer ga neće ni znati.

Takođe, ako je žena iscrpljena, ali nikako ne može da se odmori dok dete spava ili pak sve vreme spava, to bi moglo biti upozorenje da joj treba pomoć. Osim toga, žene u postporođajnoj depresiji veoma je lako naljutiti jer su razdražljive i anksiozne.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading