Temelj kvalitetne ishrane: I nauka na strani ljubitelja paste

Autor: Svetlana Stojaković

13.02.2017 15:58

Foto:"Sve što vidite, dugujem špagetama“, rekla je Sofija Loren jednom prilikom za svoju besprekornu figuru, a ako je pasta bila dovoljno dobra za jednu od najslavnijih italijanskih lepotica, onda je verovatno dobra i za druge ljude.

A ljubitelji paste na svoju sreću odnedavno imaju čak i nauku na svojoj strani.

Prema studiji predstavljenoj na godišnjem sastanku Društva za borbu protiv gojaznosti u SAD, ljubitelji paste su mnogo zdraviji u odnosu na one koji je uopšte ne jedu.

Podaci su prikupljani između 2001. i 2012. godine, a istraživači su utvrdili da ljubitelji paste jedu manje zasićenih masti i rafinisanog šećera, te da unose više esencijalnih vitamina i minerala, prenosi Indipendent.

Za vitki stas: Pet namirnica koje nije poželjno jesti posle 19 časova

- Pasta može biti odličan temelj za kvalitetnu ishranu, jer je savršena podloga za unos povrća, voća, belog mesa, ribe i mahunarki - naglasila je Dajen Veland, nutricionistkinja i menadžerka udruženja National Pasta Association.

Novom analizom, dodaje ona, stavlja se akcenat na prehrambenu važnost žitarica, koje su sastavni deo zdrave ishrane.

Iako je reč o dobroj vesti za ljubitelje paste, važno je ipak imati na umu da je studiju sprovelo udruženje National Pasta Association, kome je cilj da dokaže postojanje blagotvornog delovanja te namirnice na zdravlje.

Zašto je pomorandža najbolje zimsko voće?

Međutim, nije prvi put da se pasta povezuje sa zdravijim životom. Prošle godine, studija je pokazala da ljudi koji jedu pastu imaju niži indeks telesne mase i uži struk u odnosu na osobe koje je ne jedu.

Komentari. (0)

Loading