Oslabite 3 kg za 4 dana! Grožđe zaustavlja starenje, čuva zdravlje i topi salo

Autor:

27.08.2017 12:00

Foto:

Foto:



Dugo se smatralo da je grožđe izuzetno kalorična namirnica koju treba izbegavati ukoliko želite da se rešite viška kilograma. Međutim, istina je nešto drugačija.

U zavisnosti od toga da li se radi o crnom ili belom grožđu,100 g ovog voća sadrži između 55 i 65 kalorija (crno je manje kalorično). Najvećim delom se sastoji od vode (i do 85 %), što ga čini odličnim čistačem organizma i blagim diuretikom. Osim što čuva vašu vitku liniju, grožđe će vam pomoći i da zaustavite starenje!

Sagoreva masne naslage

Zahvaljujući umerenoj količini šećera, ovo voće će zadovoljiti sve vaše potrebe za slatkim. Grožđe sadrži i biljna vlakna za koja je dokazano da dugo drže osećaj sitosti. Osim toga, ispitivanja su pokazala da jod i mangan, kojim je ovo voće bogato, podstiču sagorevanje masnih naslaga. Uz dijetu baziranu na ovom voću oslabićete i do tri kilograma za svega četiri dana!

Čuva zdravlje i lepotu

Lekovita svojstva grožđa su od davnina poznata. Bogato je vitaminima A, C, E i gotovo svim vitaminima grupe B, a sadrži i minerale poput natrijuma, fosfora, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, flora... A svaki od ovih važnih nutrijenata ima povoljan uticaj na naše zdravlje i lepotu.

* Crno grožđe obiluje flavonoidima, od kojih su najvažniji kvercitin i reservatol, koji sprečavaju zgrušavanje krvi i tako smanjuju rizik od srčanih bolesti.

* Studije su pokazale da se redovnim konzumiranjem ovog voća smanjuje rizik od pojave raka pluća.

* U kožici grožđa se nalaze celuloza i pektin koji pospešuju probavu i pomažu izbacivanje viška tešnosti iz tela.

* Zahvaljujući optimalnoj količini fosfora i kalcijuma, grožđe preventivno deluje na oboljenja zglobova i kostiju.

* U semenkama grožđa se nalazi antioksidant (pterostilbene) koji deluje na smanjenje holesterola i triglicerida.

* Jedna od aktivnih supstanci ovog voća je i silicijum, koji koji održava lepotu kože i kose.

* Zahvaljujući bogatstvu različitih antioksidanata, grožđe snažno deluje protiv bakterija, virusa, upala i alergija.

* Grožđe je bogato vitaminom B koji jača nervni sistem i smanjuje nivo stresa u organizmu.

Brzo i lako

Prednost dijete sa grožđem je što traje samo četiri dana. Osim što ćet uz ovakav režim ishrane u kratkom vremenskom roku oslabiti i do tri kilograma, očistićete organizam od štetnih materija, poboljšaćete probavu a vaša koža će biti sjajna i podmlađena!

Dijeta sa grožđem

1. dan
Doručak: 1 kašika ovsenih pahuljica, ½ pomorandže isečene na kockice, 2,5 dl malomasnog jogurta, 100 g grožđa
Ručak: salata od grožđa i bundeve (200 g bundeve iseckane na kockice i kratko propržene na malo putera, 100 g grožđa, 100 g zelene salate, 1 kašika iseckanih oraha)
Večera: 150 g grilovanih pilećih prsa, voćna salata (100 g grožđa, 50 g ananasa iseckanog na kockice, 50 ml soka od grožđa, 50 ml vode)

2. dan
Doručak: voćni jogurt (250 ml malomasnog jogurta, 1 kašika soka od limuna, 150 g grožđa)
Ručak: pirinač sa komadićima ribe
Priprema: Skuvati 5 kašika integralnog pirinča u tri puta više vode. Dodati 2 kašike komadića ribe po izboru, propržene na malo maslinovog ulja. U sve to umešati i 150 g grožđa.
Večera: čorba od krompira sa povrćem, 250 g crnog grožđa
Priprema: 150 g krompira, 1 šargarepu i 1 manji celer kuvati 15 minuta. Dodati biljne začine po ukusu i kašičicu maslinovog ulja.

3. dan
Doručak: kaša od 100 g malomasnog mladog sira i 150 g grožđa (usitniti u blenderu)
Ručak: ragu od 250 g ribe, 150 g brokola i 1 glavice crnog luka, 150 g crnog grožđa
Večera: žele od grožđa
Priprema: Promešati 5 g želatina sa malo vode, ostaviti malo da odstoji, zatim dodati 2,5 dl soka od grožđa. Promešati, pa dodati ½ jabuke isečene na kriške i 50 g grožđa. Ostaviti 1 h u frižideru da se prohladi.

4. dan
Doručak: 1 kriška hleba, 100 g malomasnog mladog sira, 200 g grožđa
Ručak: palačinke sa grožđem
Priprema: Pomešati 3 kašike brašna, ½ čaše vode i 1 jaje. Lepo umutiti i ispeći palačinke, pa ih nafilovati umućenom smesom od 100 g nemasnog mladog sira, 1 kašike mineralne vode i 200 g grožđa.
Večera: gulaš od ćuretine sa pečurkama
Priprema: Propržiti 60 g ćurećih grudi isečenih na tanke kriške. 100 g brokola kratko prokuvati (2-3 minuta). 1 veću šargarepu iseći na manje kolutove, a 2 veće pečurke iseći na listiće. Sve sastojke staviti u sud i dodati ½ šolje supe od povrća i kuvati 10 minuta. Pri kraju kuvanja, dodati 60 g crnog grožđa i 2 kašike pavlake. Servirati uz 100 g kuvanog pirinča.

Maja Gašić

Autor