Zdravlje i mršavljenje

Semaglutid topi kilograme: Šta je lek za kojim su svi poludeli i koliko je opasan?

Autor:

14.04.2023 15:30

Foto: Photo by Yaroslav Shuraev from Pexels

Foto: Photo by Yaroslav Shuraev from Pexels

U poslednje vreme mogu se čuti priče da lekovi za dijebetes, tačnije semaglutid, pomaže u brzinskom skidanju kilograma



Ceo Holivud gori od "semaglutidne groznice", čak su i sestre Kardašijan, poznate po ogromnim zadnjicama i figurama peščanog sata, počele spektakularno brzo da gube na težini.

Semaglutid je lek posebno razvijen za lečenje morbidne gojaznosti i dijabetesa, ali ih sve češće koriste u sasvim druge svrhe - za postizanje nerealne mršavosti sa modne piste.

Semaglutid, novi čudesni lek

Ovi lekovi, nazvani agonisti GLP-1 receptora, dramatično su promenili tretman dijabetesa i gojaznosti. Kada se nađu u našem telu, oni oponašaju hormon koji stimuliše proizvodnju insulina i potiskuje proizvodnju glukagona, supstance koja podiže nivo šećera u krvi piše Marie Claire.

Pročitajte Stesali se potpuno - Dijeta pomoću koje su Onur i Šeherezada zajedno smršali 21 kilogram

Photo by i yunmai on Unsplash

 

Nakon jela, naše telo prirodno oslobađa GLP-1, hormon koji izaziva osećaj sitosti u mozgu. Lekovi GLP-1 mogu da izazovu isti osećaj sitosti: pacijenti obično prijavljuju da njihova žudnja za hranom potpuno nestaje i da ne mogu da jedu mnogo. Ako se prejedu osećaju se fizički bolesnim.

Ovi lekovi osmišljeni su prvenstveno za ljude koji su gojazni ili imaju dijabetes 2.

Koliko su bezbedni semaglutidi?

Oni ne izazivaju kardivaskularne probleme, kao većina sličnih lekova, ali ipak postoje komplikacije. Neželjeni efekti (proliv, povraćanje, zatvor, vrtoglavica, mučnina) se javljaju na početku uzimanja leka.

Takođe, tu je i činjenica da  brz gubitak težine izazvan lekovima može da dovede do opadanja kose ili spuštanja lica kod nekih ljudi.

U retkim slučajevima, pacijenti mogu da dožive otkazivanje bubrega, pankreatitis ili opstrukciju creva.

Pročitajte Provereno skida salo sa stomaka - Sve jedete, ali pijete ovaj napitak svakog dana

Photo by SHVETS productionfrom Pexels

 

Pored toga, GLP-1 lekovi su notorno skupi, koštaju hiljade dolara mesečno, a u Sjedinjenim Državama osiguravajuća društva uglavnom ne pokrivaju troškove terapije.

Nema sumnje da bi upotreba semaglutida mogla dovesti do ogromnog poboljšanja kvaliteta života morbidno gojaznih i dijabetičara. Jedini problem je što su upravo oni upravo ti koji sve teže dolaze do ovih lekova.

Osim toga, istraživanja su već pokazala da je gojaznost neraskidivo povezana sa siromaštvom, što znači da su ljudi koji najmanje mogu sebi priuštiti agoniste GLP-1 receptora oni kojima su najpotrebniji, piše Marie Claire.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading