Smršajte uz Novu "Keto" dijetu: Šećer je bezveze

Autor:

18.01.2022 18:06

Foto:

Foto:

Nova "Keto" dijeta će biti potpuni hit ove godine, jer će vam pomoći da izgubite kilograme, a da se hranite raznovrsnije i zdravije nego sa prethodnom verzijom planetarno popularnog režima ishrane



Originalna  "keto“ dijeta, koja je mnogima pomogla da se ratosiljaju viška kilograma, bazirana je na minimalnom unosu ugljenih hidrata, odnosno praktično njihovom potpunom izbacivanju. Ovaj popularni način ishrane sada je dobio i novu, nešto lakšu i manje ograničavajuću verziju.

Pročitajte i Vaga nikad ne laže - Nataša Bekvalac odlučna u nameri da smrša

Pixabay

 

Keto funkcioniše tako što svoje sledbenike gura u ketozu, primoravajući ih da jedu uglavnom masti (70% ili više od ukupne ishrane). Konzumiranje tako visokog nivoa masti dovelo bi ih do toga da brzo smršaju jer se telo preorijentiše sa sagorevanja ugljenih hidrata (glukoze) na sagorevanje masti (ketone).

Ali kako je "keto" dijeta zadobijala na popularnosti, tako su njeni sledbenici počeli da se vode ispunjavanjem samo dva načela: unos minimalno šećera i nizak nivo ugljenih hidrata.

Pročitajte i Idealan je momenat za brzinsko topljenje naslaga - Za 4 dana 3 kg manje

Guliver Getty Images

 

Poklonici novije verzije dijete, koji se vode i parolom "Šećer je bezveze", teže unosu kvalitetnih proteina (za razliku od tradicionalnog ketoa, koji ograničava proteine na ne više od 20% ukupne ishrane), umerenom unosu masti iz visokokvalitetnih izvora (npr. bademi, kokos, avokado) i izuzetno niskim količinama šećera sa ne više od 4g neto ugljenih hidrata (što se izračunava tako što se od ukupne vrednosti ugljenih hidrat oduzmu vlakna, šećerni alkohol i aluloza).

Parola "Bez glutena" je ponekad plus u "keto“ univerzumu, što se podudara sa idejom o niskom unosu ugljenih hidrata.

Dodatne inovacije tiču se uključivanja žitarica, tosta i čipsa u ishranu.

 
Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading