Neopevani heroj evropskog filma: Želimir Žilnik otvara Festival autorskog filma

Autor:

21.11.2018 18:00

Foto:

Foto:



Festival autorskog filma otvoriće 23. novembra "neopevani heroj evropskog filma" Želimir Žilnik, kome će tom prilikom biti uručena nagrada za životno delo, a do 30. novembra biće prikazano više od 100 filmova.

Direktor FAF-a Igor Stanković kaže da su raseljavanje, migracije i političke teme ono što karakteriše ovogodišnji pogram festivala, kao i filmovi velikih reditelja i veliki filmovi novodolazećih reditelja, nagrađeni naslovi sa mnogobrojnih festivala i nova ostvarenja reditelja koje FAF godinama prati.

- Festival autorskog filma je u svom bazičnom prvom izdanju i dugo godina nakon toga kao podnaslov imao "pogled u svet". Ovo je sada "pogled u drugačiji svet", svet koji nas okružuje, koji donosi jednu novu stvarnost. Ta stvarnost nije tako sjajna i tako svetla i to se vidi i u filmovima, koji će biti prikazani na festivalu - rekao je Stanković u intervjuu Tanjugu.

Od kratkih filmova u programu "Hrabri Balkan", kao što je "Prokrustova postelja" Andriana Imparatela, koji traje 17 minuta, do "Sezone đavola" Lava Dijaza u trajanju od 234 minuta u programu "Band a part", 10 filmova u konkurenciji za nagradu "Aleksandar Saša Petrović", retrospektiva filmova Želimira Žilnika, omaž Živojinu Pavloviću, fokus na Filipa Grandrijera... očekuje publiku na 24. izdanju FAF-a koje će se održati u Kombank dvorani.

- Plakat sa Bogdanom Tirnanićem, inspirisan filmom "Rani radovi", koji je u velikoj meri obeležio "crni talas", Žilnik koji dolazi sa svojim novim filmom "Najlepša zemlja na svetu" inspirisan migrantima u Austriji, ta 1968. godina, Žika Pavlović sa ne tako često prikazivanom serijom "Pesma"... sve to govori da FAF u svom 24. izdanju opravdava sebe kao jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija ove zemlje - istakao je Stanković.

Svako izdanje, kaže, dočekuju i pripremaju kao da je mali jubilej.

Sledeće godine će biti 25. izdanje FAF-a što, prema rečima direktora, predstavlja četvrt veka istrajavanja u misiji koja iz godine u godinu donosi iste probleme, prvenstveno vezane za finansije i egzistenciju samog festivala, ali ono što je mnogo važnije jeste publika koja uz festival odrasta i sazreva.

- Publika Festivala autorskog filma je prosto drugačija, prepoznaje pravi film i prave vrednosti filma i onoga što on donosi. Oni koji su nekada kao deca slušali o festivalu, sada govore o festivalu novim klincima. Oni koji su svoja prva ostvarenja gledali na festivalu, sada su znani reditelji naše kinematografije. Uz festival se odrasta, sazreva i uz festival se nekako živi i stasava - naglasio je Stanković.

Maja Gašić

Autor