Na leđima mahnitog bika: završava se 50. Bitef

Autor:

02.10.2016 12:44

Foto:

Foto:



Izvođenjem predstave "Nad grobom glupe Europe" Sabastijana Horvata i Milana Markovića Matisa, u produkciji HNK Ivana pl. Zajca (Rijeka), i dodelom nagrada, danas se završava 50. Bitef.

Na programu jubilarnog Bitefa, čiji je slogan bio "Na leđima mahnitog bika", bilo je 12 predstava, a međunarodni žiri dodeliće Gran pri "Mira Trailović" za najbolju predstavu u celini i Specijalnu nagradu "Jovan Ćirilov" za predstavu koja se posebno ističe nekim od svojih karakteristika.

U žiriju su nigerijski pozorišni stvaralac Femi Osofisan, ovogodišnji dobitnik nagrade "Talija" Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara, zatim umetnički direktor korejske Nacionalne pozorišne kompanije Jun-Čeol Kim (predsednik), redovni profesor na Odseku za istoriju umetnosti i spektakla na Univerzitetu La Sapienza u Rimu Aleksandra Jovićević, scenograf Aleksandar Denić i dramaturg Tomas Irmer (Nemačka).

Biće dodeljena i nagrada "Politikinog" žirija, koji čine zamenik urednika Kulturne rubrike "Politike" Radojica Džunić, teatrološkinja i kritičarka "Politike" Ana Tasić, novinarka "Politike" Borka Golubović Trebješanin, pozorišna rediteljka Iva Milošević i rediteljka i osnivač DAH teatra Dijana Milošević.

Publika je od 24. septembra imala priliku da pogleda predstave "Kantor Downtown" Teatra Polski Bidgošč (Poljska), "6&7" Plesnog pozorišta TAO iz Kine, "Urnebesna tama" Volframa Loca u režiji Dušana Davida Paržižeka (Burg teatar, Austrija), "Saosećanje. Povest o mašinkama" Mila Raua (Ssaubine am Leniner Plac, Nemačka).

Na programu su bili i komadi "Ambasador:nemačko-zapadnoafrički komad sa pevanjem" (produkcija Gintersdorfer/Klasen, Nemačka), "Softmaćine: Rianto+Sijao Ke x Cihan" Ccoja Kafai (Nemačka/Singapur), "Sloboda je najskuplja kapitalistička reč" Maje Pelević i Olge Dimitrijević u produkciji Bitef teatra, zatim komad "Svita br.2" Žorisa Lakosta (Francuska).

U konkurenciji za nagrade su i "Samo moje" Ane Dubljević i Igora Koruge (Stanica Servis za savremeni ples), "Jašući oblak" čiji je autor Ravi Mrue (Liban), "Rodoljupci" Narodnog pozorišta u Beogradu i "Nad grobom glupe Europe".

Najvažniji segment bogatog pratećeg programa bio je 28. Kongers Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara koji je u Beogradu okupio više od 100 kritičara iz 40 zemalja.

Komentari. (0)

Loading