Lazar Ristovski: Uloga kralja Petra je kruna moje karijere

Autor:

02.08.2018 16:01

Foto:

Foto:



Uloga kralja Petra Prvog u istoimenom filmu biće nesumnjivo kruna moje karijere jer posle Kusturičinog "Andergraunda“ nisam radio tako ozbiljan i sveobuhvatan projekat, -rekao je Tanjugu, glumac Lazar Ristovski povodom završetka snimanja ostvarenja "Kralj Petar Prvi“.

Premijera filmskog spektakla epohe koji je režirao Lazarov sin Petar Ristovski zakazana je za 11. novembar, na dan kada je potpisano primirije u Prvom svetskom ratu.

U realizaciju projekta su neposredno uključene institucije kulture, filmski umetnici i javne ličnosti Srbije i Grčke.

Lazar Ristovski: Odrastao sam u sirotinji gde je hleb bio glavna hrana

U samom filmu, ali i na pratećim manifestacijama, evropska javnost će iznova saznati o, po srpski narod, spasonosnoj odluci ruskog cara Nikolaja Drugog, o ljubavi i bratskom gostoprimstvu Grka na Krfu, vojničkoj časti i poštovanju francuskog generala Franša Deperea koji sa punim ratnim počastima dočekuje bosonoge srpske vojnike.

Slavna epopeja Srpske vojske predvođene kraljom Petrom Prvom u srcu je filmske priče koju javnost sa nestrpljenjem očekuje.

Glumac kaže da je potpuno svestan velikih očekivanja stručne javnosti i publike od filma Kralj Petar Prvi, jer do sada nije nastalo mnogo ostvarenja u našoj kinematografiji sa sličnom tematikom.

-Film neće izazvati gnev publike, jer verujem da smo završili ozbiljan i zahtevan posao. Znam da će biti različitih komentara ali sam siguran da će pre svega mladi imati priliku da se identitetski ugledaju na junake filma i budu ponosni na ono što su njihovi preci bili spremni da urade za otadžbinu - objasnio je Ristovski.

Lazar Ristovski: Nije lako biti iskren

Za njega nema dileme da će uloga srpskog vojskovođe i vladara napraviti mali pomak čak i kod onih koji ga ne vole:

Petar i Lazar Ristovski

-Delo kralja Petra Prvog i taj najsvetliji deo srpske istorije kojim se mi bavimo u filmu neće nikog ostaviti ravnodušnim.

Prema rečima glumca i producenta ostvarenja, ekipa filma trudila se da svi likovi liče na istorijske ličnosti koje tumače.

-Fascinatno je koliko u filmu ličim na kralja Petra Prvog. Karakter i emotivni plan vladara kojeg igram u filmu su za narod velika nepoznanica. On je u pamćenju naroda legenda, ali smo mi od njega uspeli da stvorimo živog čoveka na velikom platnu. Kralj Petar Prvi je učestvovao u devet ratova. Bio je istinski ratnik na prvoj liniji fronta, ali je istovremeno uspeo da bude intelektualac, političar i kako su ga zvali 'Majka srpskog naroda'. Mnogo je voleo Srbiju - navodi Ristovski.

Danica Ristovski otkriva: Kako sam se na probi predstave udala za Lazu

Premijera filma snimljenog po tekstu Milovana Vitezovića je najavljena za 11. novembar, a emitovanje serije obeležiće početak 2019. godine.