Festival evropskog filma Palić: Zlatni toranj za "Devojku"

Autor:

20.07.2018 18:40

Foto:

Foto:



Glavna nagrada 25. Festivala evropskog filma „Palić“, Zlatni toranj za najbolji film, odlukom međunarodnog žirija dodeljena je belgijsko-holandskom filmu „Devojka“, u režiji Lukasa Donta, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

- Ovaj film je najcelovitije i najmoćnije delo u Glavnom takmičarskom programu, koje ne samo da se bavi iskrenošću i kompleksnošću složene teme, već to čini duboko i bez stereotipa. Film nas je dirnuo na više nivoa -  obrazložio je žiri.

Radio je radio u sastavu: mađarska rediteljka Ildiko Enjedi (predsednik), producent i glumica Ieva Norvilien (Litvanija), glumac Ibrahim Koma (Francuska), reditelj Marinus Gruthof (Holandija) i glumica Nataša Ninković (Srbija).

Palićki toranj za najbolju režiju pripao je Rasmusu Klosteru Brou za film Krtica (Danska). Žiri, koji je u Glavnom programu pogledao 12 filmova, konstatovao je nesvakidašnje postignuće Rasmusa Klostera Broa na svim poljima: odličan scenario, rad sa glumcima, montaža i vizuelni koncept.

- Reditelj je izabrao dobro poznat, naizgled lak žanr za koji jedino profesionalci znaju koliko je komplikovan - ocenio je žiri.

Specijalno priznanje dodeljeno je španskom filmu Karmen i Lola rediteljke Aranče Ečevarije za „hrabar prvi film, za iskren, nežan i autentičan prikaz kulture, za rad sa naturščicima, za sigurno vođenje riskantne i komplikovane avanture, za sve glumce, njihovu hrabrost i odličnu glumu“.

Ninkovićeva je rekla da su bili vrlo složni u oceni filmova iz Glavnog programa iako dolaze iz različitih zemalja i različitih profesija.

- Imali smo isto mišljenje, dva filma koja su nam se odmah izdvojila. Jedino o čemu smo dosta pričali je Specijalno priznanje. Tu je dolazio u obzir i francuski film U ratu. Bila sam prilično iznenađena kako isto mislimo o svim filmovima - istakla je Ninkovićeva.

Ona je podsetila da je na festivalu bilo filmova čija je umetnička vrednost potvrđena na najboljim evropskim festivalima.

- Mi smo se trudili da budemo rasterećeni od njihovog umetničkog puta i rukovodili smo se svojim doživljajem onoga što gledamo - dodala je.

Mađarski film Cvetna dolina u režiji Lasla Čuja najbolji je film u drugom takmičarskom programu „Paralele i sudari“, jednoglasna je odluka žirija Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana (FEDEORE), u sastavu: crnogorska filmska teoretičarka i kritičarka prof. dr Maja Bogojević, bugarska filmska kritičarka Pavlina Jeleva i italijanska kritičarka Kjara Spanjoli Gabardi.

Reč je o, kako je navedeno u obrazloženju, „snažnoj filmskoj priči debitantskog igranog ostvarenja koja prikazuje kako savremeni mladi ljudi na marginama traže ljubav i bore se za osnovni opstanak u potpuno otuđenom društvu“. Bogojevićeva je, nakon što su pogledali 10 filmova u programu „Paralele i sudari“, konstatovala da je evropski film depresivan i težak, kao što je uvek i bio.

- To su filmovi koji osciliraju od totalnog očaja do kafkijanskog apsurda - ocenila je.

FIPRESCI žiri, koji su činili Masimo Leki (Italija), Nina Sputnitskaja (Rusija) i Tonči Valentić (Hrvatska), najboljim filmom u Glavnom programu proglasio je francusko ostvarenje U ratu Stefana Brizea.

Kritičari su nagradu dodelili „za maestralan i očaravajući način na koji reditelj prenosi društvenu bitku u jedinstven sinematički doživljaj, kao i za neponovljivu glumu Vinsenta Lindona“.

Festival evropskog filma „Palić“, 25. po redu, završava se večeras uručenjem nagrada i projekcijom filma "Bez dodira" Adine Pintilie.

Maja Gašić

Autor