Duh Mediterana u Beogradu: Balet Grk Zorba u Sava centru

Autor:

30.11.2016 19:11

Foto:

Foto:



Nova postavka baleta "Grk Zorba" Srpskog narodnog pozorišta, radjenog na muziku Mikisa Teodorakisa, u režiji i koreografiji Krunislava Simića, imaće beogradsku premijeru 16. decembra u Sava Centru, najavljeno je danas na konferenciji za novinare, a prenosi Tanjug.

Vršilac dužnosti upravnika SNP-a Zoran Đerić rekao je da je "Grk Zorba", čija je premijerna obnova bila 8. oktobra ove godine, prvi potez nove uprave novosadskog pozorišta.

- To je komad po kome je Srpsko narodno pozorište, između ostalog, i najpoznatije - kazao je Đerić. On je podsetio da je "Grk Zorba" premijerno izveden u SNP 1. decembra 1994. godine i od tada ga je videlo blizu 120.000 gledalaca.

On je naglasio veliki umetnički kvalitet i atraktivnost "Grka Zorbe" i rekao da je Teodorakis besplatno ustupio ekskluzivna prava SNP-u da izvodi njegov baletski spektakl u dva čina u pozorištu i Sava centru, poželevši im u telegramu mnogo uspeha.

Koreograf Simić rekao je da su kod nove postavke dramaturgija i koreografija malo korigovani, dok su scenografija i igrači novi.

- "Grk Zorba" je 20 godina na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta. Čak i da sam loše odradio posao, zatvorite oči i slušajte muziku. To je kao kada pijete izvorsku vodu sa vrha neke planine - čisti tonovi, pevljivi - istakao je Simić.

Povodom kritika da je predstava komercijalna, Simić je rekao da jeste komercijalna, ali sa visokim estetskim nabojem.

Ana Đurić, koja tumači lik mlade udovice Marine, priznala je da je bilo teško nakon velikih umetnika, koji su igrali njenu ulogu, "ponoviti nešto dostojno".

- Do neke mere mogu da se poistovetim sa Marinom, jer sam prošla kroz slične stvari, a s druge strane, ona je mlada ostala udovica, brižna, nežna, ali sa visokim zidom koji je podigla oko sebe - objasnila je ona.

U ansamblu su i Andrej Kolčeriju, Samjuel Bišop, Katarina Kljajić, Liviju Har, Marina Pavlović Barać i Branimir Jovanović.

Učestvuju Hor i Orkestar Opere SNP, učenici srednje Baletske škole iz Novog Sada, dirigent je Aleksandar Kojić, scenografiju Milete Leskovca adaptirao je Saša Senković, a kostime je osmislila Mirjana Stojanović Maurič.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading