Karatistkinja Jovana Preković zadala lekciju iz patriotizma

Autor:

30.12.2021 23:00

Foto:

Foto:

Karatistkinja Jovana Preković obradovala je naciju osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju, čime je svima dala primer kako snovi postaju realnost i kako se bori za svoju zemlju



Kad sebi zacrta cilj, karatistkinja Jovana Preković (25) ne odustaje od njegove realizacije po cenu velikih ličnih žrtava. Tako je bilo i pred odlazak na Olimpijske igre u Tokiju prethodnog leta, na kojima je naciju obradovala zlatnom medaljom.

Pročitajte i Zlatna devojka - Karatistkinja Jovana Preković osvojila drugu najsjajniju medija za Srbiju

Foto: Getty Images

 

- Nakon što je 2016. godine na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru doneta odluka da se karate uvrsti u olimpijske discipline, postavila sam sebi cilj da se kvalifikujem na OI u Tokiju i osvojim zlatnu medalju. Ceo moj život u narednih pet godina sastojao se od treninga. Kvalifikacije su bile veoma komplikovane, ali na kraju se sav trud isplatio jer sam ostvarila cilj koji sam postavila. Karate je bio olimpijski sport samo na Igrama u Tokiju. Bila je to jedina prilika da osvojim zlato na takvom takmičenju, za koje sam verovala da mi posle svih godina truda i pripada. Bila sam sigurna u sebe i u glavni grad Japana sam otputovala sa idejom da idem po moju zlatnu medalju. Takođe, imala sam veliku podršku Ministarstva omladine i sporta i Olimpijskog komiteta Srbije.

Dok je na pobedničkom postolju slušala himnu Srbije, osećala je veliki ponos.

- Nikada u životu nisam bila ponosnija. Borila sam se za svoju zemlju i uspela. Kada se začula himna “Bože pravde”, imala sam osećaj da lebdim, da sam u oblacima. Tu nije bio kraj mojih snova. Ubrzo sam saznala da ću na zatvaranju Olimpijskih igara nositi srpsku zastavu. Kada sam gledala zatvaranje Igara u Rio de Žaneiru 2016, zastavu je nosila Tijana Bogdanović i poželela sam da i ja jednog dana učinim isto.

Pročitajte i Srpkinja na krovu sveta - Jovana Preković svetska šampionka u karateu!

Foto: Jovanka Bojković

 

ŠUMADIJA U SRCU

Jovana je nedavno postala svetska šampionka u Dubaiju, čime je ponovila uspeh iz Madrida iz 2018. Premda je rođena u Švajcarskoj, gde su njeni roditelji jedno vreme živeli i radili, svojim gradom smatra Aranđelovac, u kom je odrasla i gde i danas živi i trenira.

Ceo intervju pročitajte u novoj Gloriji!

Komentari. (0)

Loading