"Pusto ostrvo": Bori Đorđeviću nagrada "Ivo Andrić" za najbolju knjigu u 2017.

Autor:

24.01.2018 14:00

Foto:

Foto:



Žiri za dodelu "Velike nagrade Ivo Andrić" odlučio je da nagrada za životno delo za 2017. godinu budu uručena kineskom piscu Ju Hua, dok je priznanje za najbolju knjigu u 2017. dodeljeno Borisavu Bori Đorđeviću za knjigu poezije "Pusto ostrvo".

Laureatima će priznanja biti uručena 27. januara u Andrićgradu. Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica izjavio je na konferenciji za novinare da postoji želja da se internacionalizuje Andrićeva nagrada i da se ime našeg nobelovca vezuje za pisce svih svetskih pisama, a ne samo srpsko.

Predsednik Upravnog odbora Andrićevog instituta Matija Bećković rekao je da je Đorđević počeo da se bavi poezijom kada za nju niko nije bio zainteresovan, ako se ona nije komponovala i pevala.

- Ime Bore Đorđevića na engleskom je Bob Dilan, a vi vidite da li se nešto gubi u prevodu imena - rekao je Bećković i istakao da, pošto je Dilan dobio Nobelovu nagradu, podjednako ju je zaslužio i Đorđević.

Matija Bećković: Bora Čorba zaslužuje Nobelovu nagradu

- Đorđević je sada dobitnik nagrade jednog nobelovca - ocenio je Bećković.

Član žirija za dodelu nagrade Muharem Bazdulj rekao je da se ona dodeljuje treći put i da imena dosadašnjih dobitnika govore da je želja da se to priznanje učini dostojnom Andrićevog imena.

Predsednik žirija Jovan Delić pročitao je obrazloženje da se nagrada za životno delo dodeli kineskom piscu Ju Hua za celokupno stvaralaštvo, dodajući da postoji izuzetna poetička sličnost sa tog pisca sa Andrićem.

- Poetička sličnost, poverenje u priču i pričanje, posmatranje iz više uglova i čovek kao centar pričanja je ono što krasi obojicu - ilustrovao je Delić.

Maja Gašić

Autor