Poslednji pozdrav legendi: Komemoracija Ljubiši Samardžiću u Jugoslovenskoj kinoteci

Autor:

13.09.2017 22:21

Foto:

Foto:



Komemorativni skup povodom smrti velikog filmskog umetnika Ljubiše Samardžića biće održan sutra u 14.00 sati u Jugoslovenskoj kinoteci, potvrdili su danas Tanjugu iz ove institucije kulture.

Deda, a sad adio: Oproštajna poruka unuke Ljubiše Samardžiča (foto)

Ispraćaj za kremaciju proslavljenog glumca, reditelja i producenta biće održan prethodno na Novom groblju. Samardžić je preminuo 8. septembra u 81. godini, posle duge i teške bolesti.

Ljubiša Samardžić o svojim počecima: Pred prvo probno snimanje, imao sam utisak da lebdim

Rođen je u 19. novembra 1936. Skoplju u porodici rudara. Studirao je pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Njegov talenat je otkriven veoma rano i dobio je stipendiju za studije kod režisera Bojana Stupice. Samardžić je završio Akademiju u Beogradu.

Ljubiša i Mirjana Samardžić: Ljubav jača od svih tragedija

Kroz gotovo trideset godina glumio je glavne i veće sporedne uloge u više od sedamdeset filmova različitih žanrova, najčešće u ratnim i komedijama, ali, u novije vreme, i u delima društvene problematike: “Ljubavni život Budimira Trajkovića“, “Smrt gospodina Goluže“, “Život je lep“, “Kuća pored pruge“ i drugi. Naklonost publike stekao je gotovo isključivo na filmu, kako sam kaže, igrao je kod skoro svih jugoslovenskih reditelja; na televiziji je nastupao relativno malo (glavne uloge u četiri televizijiske serije: “Kuda idu divlje svinje“, “Dimitirije Tucović“, “Vruć vetar“ i “Policajac sa Petlovog brda“).

Maja Gašić

Autor