40 kolačića i venci: Danas su Mladenci, a evo kome je posvećen praznik

Autor:

22.03.2022 14:13

Foto:

Foto:

Mladence slave parovi koji su u prvoj bračnoj godini



Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Mladence, veliki praznik u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih.

Praznik je posvećen sećanju na 40 vojnika, koji su 320. godine za vreme cara Likinija prešli u hrišćanstvu uprkos zabranama i zbog toga bili pogubljeni.

Pročitajte i Narodno verovanje - Od ovoga zavisi koliko će zima još trajati

Unplash

 

Mladence posebno obeležavaju bračni parovi koji su u prvoj godini braka i koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. prema starom običaju, supružnici primaju goste koji im donose poklone i na taj način im pomažu na početku njihovog braka i zajedničkog života.

Venčići

Praznik je posvećen mladim supružnicima i zbog venaca kojima su sevastijski mučenici ovenčani ljubavlju Hristovom. Na ovaj način ukazuje se da mladi supružnici treba da budu verni jedno drugome kao što su sevastijski mučenici bili verni Hristu i da tu vernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne sme da savlada.

Pročitajte i Šta bi trebalo da se nađe na Božićnoj trpezi, obratite pažnju na jednu stvar! (foto)

Unplash

 
Mladenčići

Jedan od srpskih običaja na Mladence jeste i pravljenje kolača koji se zovu mladenčići i, prema običaju, treba da ih bude 40. Mladenčići se prave od pšeničnog brašna, premazuju se medom i nude svim gostima. Simbolizuju dug, srećan i sladak bračni život.

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading