Mihajlo Janketić

Miša Janketić: Uzalud smo sestra i ja molili da nam ne ubije majku... Te noći, u Ševarima, pop ju je...

Autor:

03.04.2023 20:00

Foto:

Foto:

Mihajlo Miša Janketić o svom životu mogao je da napiše nekoliko knjiga, ali on je, kako je i sam isticao, pre svega bio glumac, i pisanje ga nije mnogo zanimalo



Velikan jugoslovenskog i srpskog glumišta, Mihailo Miša Janketić, preminuo je 15. maja 2019. godine u Beogradu, svega nekoliko dana pre nego što bi napunio 81 godinu.

Rođen je 24. maja 1938. u Novom Sadu od oca Radomira, pravnika, i majke Milice, učiteljice.

Za vreme Drugog svetskog rata poginula su mu oba roditelja, a glumac je odrastao u domu što je kasnije uticalo na njegov odnos prema porodici i deci. 

Pročitajte Peto unuče stiglo - Marko Janketić dobio drugo dete, prelepo ime za novog člana divne porodice

Jelena Jovanov

 

Sa suprugom Svjetlanom Knežević, takođe glumicom i balerinom, dobio je četvoro dece. Sin Radomir radi u policiji, ćerka Iva se po ugledu na mamu bavi baletom, dok su Marko i Milica nasledili očev glumački talenat.

Mihajlo Miša Janketić je igrao i na filmu i na televiziji i u pozorištu. I jedina je dilema ostala - gde je bio bolji.

A iza slavne karijere krije se i potresna priča o njegovom odrastanju.

ATA Images

 

Najteži period u životu mu je bio tokom Drugog svetskog rata kada je izgubio majku koju je ubio njen školski drug.

- Majka je radila na pošti. I tog dana kad smo ispraćali kolonu partizana i dočekivali kolonu Nemaca, majka je od naših dobila zadatak da ostane. Da i dalje radi na pošti. Iako za Nemce... jer će naši opet doći.

Jednoga dana ispratili smo i kolonu Nemaca. Sa druge strane u grad je ušla kolona četnika. Moja majka Milica radila je i dalje na pošti. Sada za četnike. Ubrzo su počeli da je pozivaju u komandu.

Prepoznao ju je četnički glavar, pop Maca. Nekada su zajedno išli u gimnaziju. Pop Maca je u Pljevljima pronašao još nekoliko partizanskih žena - ispričao je Janketić jednom prilikom za TV Novosti.

Majka Mihajla Miše Janketića znala je da će biti ubijena

Te žene su, kako je rekao Janketić, morale da odlaze u komandu.

- Jednom kada se spremala da ide na saslušanje, majka mi reče:­ 'Cile, mene će da ubiju'. Milenu ostavljam tebi u amanet. Ti da je čuvaš i štitiš. Ti si muška glava. Ne daj je nikome, nemoj neko zlo da joj učini.

Nije se više vratila moja majka Milica.  Zaludu smo Milena i ja išli u komandu i molili da ne ubiju našu majku. Jedne noći, u Ševarima, ubio ju je pop Maca, s drugim partizanskim ženama. Njih devet - ispričao je Janketić stravičnu istinu.

Pročitajte Tuga - Majka Džeju nikada nije došla u posetu, često je plakao i 1991. godine načisto se slomio (video)

ATA Images

 

Zemaljska komisija Crne Gore za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača utvrdila je 15. februara 1946. godine na Cetinju da je Milorad Vukojičić, zvani Maca, rodom iz Pljevalja, učestvovao u ubistvu desetoro svojih zemljaka.

Među Pljevacima govorilo se i da je nadimak "maca" dobio po nejgovom omiljenom alatu kojim je ubijao - macoli.

Dokument o tome, broj 1487, čuva se u Državnom arhivu Crne Gore. Vukojičića je, 2005. godine u maju mesecu, Srpska pravoslavna crkva proglasila svecem, uz još sedmoricu sveštenika, piše Mondo.

Jelena Jovanov

 

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading