Saveti za bolji život

Zaboravite na hemikalije i pranje u veš mašini: Zahvaljujući ovim trikovima će vaše bele patike izgledati kao nove

Autor:

18.07.2023 12:15

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Čišćenje belih patika nikada nije bilo jednostavnije, tajna je u ovom triku



Nezaobilazni par obuće tokom leta sasvim sigurno su bele patike, lako se kombinuju, a pogodne su za svaku priliku. Bilo da ste pošli u laganu šetnju, na kafu sa prijateljima ili na večeru one su pravi izbor za vas. 

Estetske prednosti belih patika su neosporne, ali njihov najveći nedostatak je što se lako prljaju. Međutim, kada požute ili posive od pranja možete im vratiti stari sjaj. I to bez jakih hemikalija ili pranja u veš mašini. 

Pexels

 

Čišćenje belih patika zavisi od materijala, a ovi trikovi će vam pomoći da vaša omiljena obuća izgleda kao da ste je sada kupili u radnji. 

Čišćenje belih patika od kože

Koža je materijal koji se najlakše čisti, jer ne upija toliko vlage, kao većina drugih tkanina. Evo kako da temeljno očistite bele patike od kože:

Prvo nabavite materijal – papirne ubruse, običan beli sapun, pamučne krpe (stara majica će odlično poslužiti), abrazivni sunđer.

Pročitajte Uz ovaj trik zaboravićete na čišćenje prašine, štedi vreme i novac

Zatim uklonite površinsku prljavštinu nakvašenim papirnim ubrusom sa cele površine patika i ostavite ih desetak minuta da se osuše.

Očistite đon abrazivnim suđerom. Nakvasite ga, iscedite i trljajte đon – ne previše jako. Ponovite kvašenje i ceđenje koliko puta je potrebno, dok sva prljavština ne nestane.

Čišćenje platnenih belih patika nikada nije bilo jednostavnije

Pexels

 

Iako deluje kao da je teško očistiti platnene bele patike, naročito ako su već požutele ili posivele, to ćete vrlo jednostavno učiniti kombinacijom sode bikarbone i belog (alkoholnog) sirćeta.

Pomešajte jednu kašiku sode bikarbone sa dve kašike belog sirćeta i jednom šoljicom tople vode. Mešajte lagano i sačekajte da se smesa „smiri“ pre nego što pređete na sledeći korak.

Pročitajte Fenomenalan TikTok trik - Kako izravnati posteljinu bez peglanja

Umočite krpu ili čistu četkicu za zube u smesu i njome ribajte površinu patika. Imajte u vidu da se ova mešavina prilično brzo suši, pa nemojte praviti pauze dok ribate.

Kad završite, obrišite ostatak smese vlažnom krpom (ako je potrebno) i ostavite svoje bele patike od platna da se suše na vazduhu.

To znači da se mogu sušiti i u zatvorenom prostoru, a ako ih iznosite na terasu, stavite ih na mesto do kog ne dopiru sunčevi zraci.

Čišćenje belih patika od antilopa

Antilop je delikatna tkanina, koja se lako prlja i fleke ostaju vidljive i vašim patikama, stoga je potrebno nežno, ali efikasno čišćenje.

Za čišćenje belih patika od antilopa ćete koristiti meku pamučnu tkaninu, gumicu za brisanje, belo sirće i četku za antilop.

Pročitajte Zbogom flekama - Izbelite veš pomoću ove namirnice, nije soda bikarbona

Najpre obrišite bele patike od antilopa pamučnom krpom, a zatim sve fleke nežno istrljajte gumicom za brisanje. Upotrebite papirni ubrus za mokre fleke, samo ga pritisnite i upijajte bez trljanja.

Umočite krpu u belo sirće i istrljajte fleke (nežno) i ostavite patike da se osuše. Suve patike očetkajte četkom za antilop – ovo će pomoći da povrate svoju baršunastu teksturu.

Pexels

 

Čišćenje belih patika nikada nije bilo jednostavnije, a zahvaljujući ovim savetima ćete se sasvim sigurno ponositi svojim sveže očišćenim parom belih patika

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading