Robert Nemeček

Veliki gubitak za jugoslovensku umetnost: Preminuo Robert Nemeček

Autor:

09.01.2024 13:34

Foto: Ata Images

Foto: Ata Images

Preminuo Robert Nemeček



Preminuo Robert Nemeček, prenose domaći mediji.

Rodonačelnik progresivnog roka u Jugoslaviji i veliki inovator u TV i filmskoj industriiji zauvek nas je napustio u 75. godini.

Ata Images

 

Tužne vesti potvrdio je Nemečekov prijatelj Dimitrije Vojnov.

Nemeček je bio osnivač i vođa grupe „Pop mašina“ i ostavio je ogroman trag na jugoslovensku umetnost.

Pročitajte Nada je bila stub porodice Kovačević, Dušan joj je posvetio film, anegdota sa njihove svadbe pamti se i danas

- Oduvek sam bio malo zainteresovan za ono što je okupiralo moje vršnjake. Od oca sam nasledio ljubav prema stripovima, a vrlo rano i prema filmovima, na šta je uticala Kinoteka, koja mi je bila iza ugla.

Za razliku od drugih nikada nisam naginjao vesternima, ve' su me fascinirali stari, čak i nemi filmovi - rekao je jednom prilikom.

Ljubav prema muzici nasledio je od roditelja i dede koji su bili talentovani.

- Moj pradeda je došao iz Češke da svira u kraljevskom orkestru na dvoru kralja Milana, pošto u Srbiji tako nešto nije postojalo.

Preminuo Robert Nemeček - mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeni

- On je bio mlad i važio je za čudo od deteta, virtuoz na violini za klasičnu muziku. Moj deda Josip je imao troje dece i takođe je bio koncertmajstor.

Pročitajte Sahrana Jagoša Markovića, suze niko ne može da zadrži - Ćerke neme od bola (foto)

- Moj otac Jan je išao njegovim putem i rano je otišao u inostranstvo gde je napravio karijeru, moj stric Ludvig je završio muzičku akademiju, ali se opredelio za džez trubu, mada džez nije bio ono što se sada podrazumeva pod džezom, više veliki revijski orkestri, a tetka Ljudmila je ceo život bila u Beogradskim madrigalistima i obišla ceo svet.

Ata Images

 

- Deda je jedan od osnivača Muzičke akademije i jedan od prvih predavača, a osnovao je i Beogradsku filharmoniju i svirao u beogradskoj Operi.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno saopšteni.

Komentari. (0)

Loading