Maja Mandžuka

Maja Mandžuka (41) za Gloriju o materinstvu i vantelesnoj oplodnji: Na mišljenja okoline se ne obazirem

Autor:

18.11.2023 11:22

Foto: Jelena Jovanov

Foto: Jelena Jovanov

Svesna bioloških ograničenja, ali i napretka medicine, glumica Maja Mandžuka govori o materinstvu, vantelesnoj oplodnji i zamrzavanju jajnih ćelija



Iako je zakoračila u petu deceniju, Maja Mandžuka (41) nema decu.

Svesna da je priča o potomstvu danas veoma aktuelna, priznaje da bi volela da postane majka, ali je uverena kako za to ne postoji “pravo vreme”.

- Svako vreme je pravo, iako su mišljenja o tome različita. Rano sam dobila ulogu tetke i imala sam priliku da se u nju uživim.

Veoma volim decu, ne samo iz moje uže i šire familije nego i decu mojih prijatelja. Volela bih da i ja budem roditelj.

Jelena Jovanov

 

Granice za majčinstvo se pomeraju, posebno u Holivudu, mnoge glumice dobile su decu u kasnim četrdesetim. Smatrate li da žena može biti uspešna i ako se ne ostvari kao majka?

- Da li će žena postati mama u dvadesetim, tridesetim ili četrdesetim, stvar je ljubavi i odluke dvoje ljudi. Nisam žurila da postanem mama po svaku cenu.

Što se tiče okoline, ne osećam nikakav pritisak, ali ionako se ne obazirem na to šta okolina misli o bilo čemu, pa i o tome.

Pročitajte Brojne plavuše joj neće poverovati - Maja Mandžuka farbu ne koristi, ovo je njen trik

Naravno da žena može da bude veoma uspešna i ako nije majka, ona je i bez dece u potpunom smislu žena. Sve je stvar okolnosti ili odluke.

Uspešna žena je srećna žena! Danas se granica za dobijanje potomstva pomerila na četrdesete i to je još jedna prednost savremene medicine.

Šta biste poručili ženama koje okolina osuđuje što nemaju decu?

- Koja to okolina ima pravo da osuđuje bilo koga i da gleda u tuđe živote? Svako treba da ima svoj princip i svoj izbor da ima ili nema decu.

Maja Mandžuka za Gloriju o vantelesnoj oplodnji

Da li biste išli na vantelesnu oplodnju ili zamrzli jajne ćelije?

- Danas, zbog raznih okolnosti, ubrzanog tempa života, zagađene hrane, vode, vazduha, žene sve teže ostaju u drugom stanju i održavaju trudnoću.

Mnoge koriste prednosti vantelesne oplodnje ili zamrzavaju jajne ćelije. Podržavam žene koje na taj način žele da postanu majke, ali, iskreno, nisam do sada razmišljala o tome.

Jelena Jovanov

 

Kakvo je vaše mišljenje o ženama koje same odgajaju decu, poput Ljiljane Jakšić?

- Svaka čast Ljiljani i svim drugim ženama koje su se posvetile tim malim bićima i ništa im nije teško da urade za njih. Žene su u svakom slučaju jači pol.

Nositi dete u sebi devet meseci i poroditi se za veliko je poštovanje, a tek odgajati ga i sve ostalo što ide...

Žene koje pravilno i sa ogromnom ljubavlju podižu decu pravi su borci.

Pročitajte Modni okršaj Maje Mandžuke i Aleksandre Radović - Čiju haljinu ne biste obukli?

A o onima koje se odluče na usvajanje?

- To je izuzetno lep i human gest. Neko ko je spreman i ima dovoljno ljubavi i odgovornosti da usvoji i podigne jedno malo biće za mene je roditelj potpuno ravnopravan biološkom.

Deca su dar od Boga i svaka briga o njima, bilo da se radi o svojoj ili deci kojoj je potrebna pomoć, nešto je što treba podržati.

Nikako ne bi trebalo da gledamo slike dece koja nemaju šta da jedu i piju, dece koja umiru od bolesti i gladi u najsiromašnjim zemljama, dok bogati sede u svojim toplim domovima i misle samo na sebe.

ATA Images

 

 

Komentari. (0)

Loading