Petar Kralj

12 tužnih godina od odlaska glumačkog doajena Petra Kralja

Autor:

10.11.2023 14:47

Foto: Marija Ćalić / Gloria

Foto: Marija Ćalić / Gloria

Godišnjica smrti Petra Kralja je danas, 12 tužnih godina je prošlo



Velikan srpskog glumišta, umetnik koji je najbolje kazivao poeziju, Petar Kralj preminuo je pre tačno dvanaest godina u 70. godini života nakon teške bolesti.

Srce legendarnog glumca prestalo je da kuca 10. novembra 2011. godine, a godišnjica smrti Petra Kralja nije jedini dan kada ga se setimo, naprotiv... O njegovim uspesima se stalno govori.

O njegovom privatnom životu nismo mogli puno da saznamo. Rođen u Hrvatskoj, detinjstvo je proveo u Sremskoj Mitrovici, dok je gimnaziju završio u Novom Sadu. Diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1960. godine.

Bio je stalni član Ateljea 212 punih jedanaest godina, a danas se njemu u čast mala scena eminentnog pozorišta zove Scena Petar Kralj".

Godišnjica smrti Petra Kralja najteže pada njegovoj jedinici

Ženio se dva puta. Prva supruga bila mu je čuvena glumica Ljiljana Gazdić, s kojom je dobio ćerku Milicu koja je danas uspešna rediteljka.

Drugi put godinama kasnije sudbonosno "da" izgovorio je balerini Sonji Divac sa kojom nije imao potomstvo, a ono što je zanimljivo jeste da je nju legendarni glumac dva puta prosio.

Pročitajte Vuk Kostić o odlasku dragih kolega -Teško mi je da pretočim tugu u reči, ona je samo za ćutanje

Za svoj maestralni rad dobio je mnogo priznanja. Dobitnik je brojnih nagrada, uključujući one za životno delo „Pavle Vuisić”, „Dobričin prsten”, „Zlatni ćuran”, kao i “Sterijino pozorje”.

Komentari. (0)

Loading