Bosiljka Pušić

Preminula majka Ramba Amadeusa, neopisiva tuga

Autor:

23.10.2023 20:30

Foto: ATA Images

Foto: ATA Images

Majka Ramba Amadeusa je preminulaPoznata književnica i majka Ramba Amadeusa preminula je danas u 88. godini, objavio je portal "Herceg Novi Cool".

youtube printscreen

 

Bosiljka Pušić rođena je 2. maja 1936. u Ćupriji. U Jagodini završava osnovnu školu i gimnaziju a u Beogradu na Filozofskom fakultetu odsek za jugoslovensku i svetsku književnost.

Pročitajte Oglasio se Rambo Amadeus - Žao mi je što sam izgubio živce i dodirnuo...

Majka Ramba Amadeusa je za života objavila više od 20 romana, knjiga poezije i knjiga za decu, a njen prvi roman „Otvaranje lutke” izazvao je veliku pažnju čitalaca. 

Oktobarska nagrada, najznačajnije hercegnovsko priznanje, dodeljena joj je pre svega nekoliko dana.

Arhiva HELLO!

 

Podsećanja radi, majka Ramba Amadeusa se šezdesetih godina prošlog veka družila s nobelovcem Ivom Andrićem i njegovom suprugom Milicom sa kojom je pisac, do njene smrti, živeo u Herceg Novom.

Pročitajte Rambo Amadeus optužen za zlostavljanje, crnogorska producentkinja sve priznala

- Čudan je bio dan kada je otišla Ivova Milica. Imala sam dogovoreno da taj dan idem da im čitam svoje pesme. Branko Lazarević, koji je tamo odlazio svaki dan, otkrio je moju tajnu, iako sam ga ja molila da ne priča nikome da ja pišem pesme.

Mene je onda pozvala Milica i kaže: "Aaaaa, pesnikinjo..." gde ja mislim neko me zeza. Spremila se da opsujem najgrđe što umem, pa se brzo setim da ona ima takvu boju glasa.

youtube printscreen

 

Nastavlja ona: "Pa vi krijete od nas da pišete pesme, kad ćete da dođete da to pročitate i ja kažem, hajde u nedelju popodne" - priča Pušićeva koja je tog dana na putu do Andrića saznala da je Milica preminula:

- Samo što se nisam onesvestila. Odlazim kod Iva, on bled, upalih obraza, ni u koga nije gledao, samo je ponavaljao: "Svemu nas uče, samo nas ne uče kako da prihvatimo smrt najbližih".

Komentari. (0)

Loading