Merima Isaković

Jugoslavija ju je obožavala, teška saobraćajna nesreća u 21. godini prikovala ju je za kolica, ovo je ona danas (foto)

Autor:

05.10.2023 21:35

Foto: Gloria Arhiva

Foto: Gloria Arhiva

Život Merime Isaković bio je turbulentan



Starije generacije se sigurno sećaju da je jedna od najlepših i najtalentovanijih glumica bivše Jugoslavije bila Merima Isaković.

Publika ju je posebno volela zbog autentičnosti, međutim njena karijera završila se tragično, a život Merime Isaković bio bi dobar scenario za film.

Kako je svojevremeno izjavila, njen otac je imao šestoricu braće, a ona je bila prvo žensko u porodici, pa je bila miljenica, posebno strica Alije Isakovića, koji joj je mnogo pomogao.

Pročitajte Merima Isaković - Mislila sam da bih se ubila ako bi se meni tako nešto dogodilo!

Ona je rođena u Zemunu 1959. godine i odmalena je pokazivala interesovanje za glumu, koju je upisala sa 17 godina. Već krajem 1970-ih i početkom naredne decenije počela je polako ali sigurno da gradi svoju karijeru i imala je nekoliko zapaženih uloga. Iako je želela da se bavi i medicinom, spremala se i za taj prijemni, ali je ipak prelomila da bude glumica.

Skandal o kome je pisala domaća štampa obeležio je njenu karijeru, a to je da je reditelj Bakir Tanović vršio veliki pritisak na nju da snimi razgolićene scene na koje Merima nije pristajala. Ona je napustila snimanje i dobila podršku kompletne ekipe.

Sutradan joj je Bakir zapretio da mora da snimi tu scenu ili će je prisiliti da otplati ceo film i dovešće novu glumicu. Merima je ostala pri svojoj odluci i izjavila „da će ovo njemu biti poslednji film”.

Pročitajte Slučaj Merime Isaković protiv Lečića neće uticati na presudu - advokati objasili i zašto!

Nažalost, karijera mlade zvezde u usponu prekinuta je stravičnom nesrećom. Merima je doživela udes posle kog je ostala invalid.

Udes se dogodio dan posle završetka snimanja filma „Neka druga žena”. Merima je bila u kolima s bratom i prijateljem i vozili su se prema Savskom mostu. Njima u susret je išao automobil za čijim volanom je bio pijani policajac koji se vraćao s proslave u hotelu Jugoslavija.

Merimin brat je zadobio kontuziju bubrega, prijatelj je prebačen u bolnicu s teškim povredama glave, dok je Merima prošla najgore – dijagnostikovana joj je teška povreda kičme sa trajnim posledicama. Imala je 21 godinu.

Usledila je nestručno urađena operacija, posle koje je Merima išla na rehabilitaciju, međutim ništa nije pomoglo.

Život Merime Isaković krenuo je drugim tokom 

Kičmeni kanal nije bio očišćen, što je dovelo do formiranja postoperativne ciste, koja je svojim pritiskom prouzrokovala prekid kičmene moždine i to je bio glavni razlog nepokretnosti.

Merima Isaković kasnije je otputovala u Kinu gde je upoznala sada već bivšeg muža Vladimira, s kojim je dobila sina.

Po povratku iz Kine, glumica se ponovo našla na sceni, ovog puta sa Žarkom Lauševićem, Ljiljanom Krstić i Irfanom Mensurom i bila je jako uspešna. Početak rata u Jugoslaviji nije mogla da podnese, pa je iz Beograda krenula put Novog Zelanda. Danas predaje kliničku psihologiju na Medicinskom fakultetu, piše Ona.rs.

Komentari. (0)

Loading