Miona i David

Svadba u Pirotu uz sve starinske običaje: Miona Marković i David Alić, ekskluzivne fotografije sa crkvenog venčanja

Autor:

13.08.2023 20:00

Foto: Igor Đorđević

Foto: Igor Đorđević

Svadba Mione Marković, ekskluzivne fotografije su pred vama



Glumica Miona Marković (27) i reditelj David Alić (29) izgovorili su sudbonosno da na crkvenom venčanju u mestu Poganovo u blizini Pirota, mladoženjinog rodnog grada.

Građansku ceremoniju organizovaće sledeće godine u Beogradu. Mladi par ispoštovao je brojne starinske običaje, a čitavo slavlje osmišljeno je u skladu sa mestom.

Igor Đorđević

 

- Dugo smo planirali sve, detalj po detalj, natenane. Bilo nam je bitno da se venčamo baš u manastiru Svetog Jovana Bogoslova, koji se nalazi u klisuri reke Jerme.

Veliki je doživljaj posetiti manastir na obroncima Stare planine, proći kroz te lepe predele - kaže Miona, dok David dodaje da je to jedan od retkih manastira koji Turci nisu uništili, pa su sačuvane srednjovekovne freske.

Pročitajte Danas je taj dan - Svadba Mione Marković, odavno nismo videli lepšu mladu (foto)

Crkveni obred vodila su dva sveštenika, otac Vuk iz Beograda i otac Mardarije, starešina manastira. Uprkos uzbuđenju, glumica je pažljivo slušala šta im govore.

Igor Đorđević

 

- Tog dana je stvarno bila velika vrućina, a najteže nam je pao trenutak kad su nam stavili krune, ali smo ipak nekako izdržali. Imali smo i hor, ceremonija je bila baš dirljiva.

Otac Vuk nam se posle obratio biranim rečima, rekao da u suštini, prema hrišćanstvu, naš život počinje tek sada kada smo našli drugu osobu sa kojom smo postali jedno.

Igor Đorđević

 

Igor Đorđević

 

Nevestu su mladoženji predala braća, njih četvorica, u bajkovitom prostoru koji je podsećao na kadrove iz filma “Zona Zamfirova”.

- Kućice u tom kompleksu u Nišavskoj dolini, gde smo organizovali slavlje, izgledaju kao one iz XIX veka.

Popela sam se u jednu od njih, dok su na stepeništu stajala moja braća od tetaka, najmlađi Jovan, nešto stariji Strahinja i Andrija, i moj rođeni brat Vukan, pa je dever morao da me kupi od svakog od njih.

Igor Đorđević

 

Braća su zauzvrat dobila zanimljive poklone, najmlađi po tradiciji novac, Strahinja šah, Andrej mikrofon, a Vukan gusle - objašnjava Miona.

Svadba Mione Marković - Trema pred prvi ples

Pošto David nema rođenu braću, on je za devera odabrao glumca Milana Kolaka, kolegu s klase i velikog prijatelja.

- Milan je bio odličan dever, a vrlo važnu ulogu na venčanju imale su i moje sestre od ujaka Anđelija i Simona. One su goste sačekivale u narodnim nošnjama i nudile ih domaćim slatkom od jagoda.

Svi su po dolasku prelazili preko pirotskog ćilima, to je ovde tradicija, veruje se da donosi sreću, odnosno da odnosi svu negativnu energiju. Čitavo slavlje je bilo u znaku lokalnih specijaliteta, domaće hrane i pića, uključujući i jagnjetinu, koja je izvrsna - kaže reditelj.

Igor Đorđević

 

Mlada je imala bidermajer od poljskog crveća, koji je uhvatila njena kuma i klasić Srna Đenadić, dok će joj kuma na građanskom venčanju biti drugarica iz osnovne škole Marija Demirović.

Pročitajte Unuka Dobrice Ćosića je ova naša poznata glumica, gledate je u nastavku Munja

Bajkovitu venčanicu osmislila je zajedno sa Snežanom Ignjatović, krojačicom beogradskog Narodnog pozorišta, koju je upoznala radeći hit predstavu “Deca”.

Igor Đorđević

 

- Ona je divna i intuitivna osoba, zajedno smo mesecima smišljale kako će haljina da izgleda i super smo se zabavljale. Materijale sam birala sa kumama, pa sa sestrom, a po čipku smo išle u Resnik.

Na svakoj od proba smo nešto dodavale.

Venčanica se sastoji od tri dela, top od čipke napravljen je za crkvu, kao i veo, i sve je bilo perfektno, baš kako sam zamislila - zadovoljna je glumica.

Igor Đorđević

 

Oboje su uoči važnog dana osećali tremu, koja ih je najviše tresla pred prvi ples, za koji su odabrali pesmu “Zlatni dan” Bisere Veletanlić.

Igor Đorđević

 

- Miona je za prvi ples imala veću tremu od mene, što me je dodatno opteretilo jer inače ne znam dobro da plešem.

Ali kad su krenuli prvi taktovi pesme, rekao sam sebi: “Sad ili nikad” i sve je ispalo super - potvrđuje David.

Igor Đorđević

 

Vrhunac zabave dogodio se kada je mlada uzela mikrofon kako bi otpevala nekoliko pesama, među kojima i “Prva i poslednja ljubavi”, “Živote moj” i “Ciganka sam mala”.

Posebno emotivni bili su njen tata, istoričar Predrag Marković, i mama Sara.

Žurka je bila odlična, atmosferu su do usijanja doveli trubači.

Igor Đorđević

 

U želji da ovekoveče najradosniji dan u životu, uoči venčanja napravili su foto-sešn na Koprenu, jednom od vrhova Stare planine sa koga puca pogled na pola Srbije.

Pročitajte Svadba Mione Marković samo što nije, glumica proslavila devojačko veče, fotke su pred vama

- Da bismo u zoru stigli tamo, iz Pirota smo krenuli u pola dva noću, vozili se do mesta Vrelo, zatim džipom kroz šumu do samog vrha.

Duvao je baš jak vetar, bilo je 18 stepeni, presvlačili smo se u automobilu i uprkos tome što smo baš promrzli, dobili smo nestvarne fotografije.

Igor Đorđević

 

Od uzbuđenja nisam ni spavala, jer je to fotografisanje zaista bilo neverovatno, prava avantura koja mi je podigla adrenalin.

Ni to što sam slomila štiklu na sandali, pa smo morali da je popravljamo kod obućara, nije mi pokvarilo raspoloženje, sve je bilo sjajno, nezaboravno.

Pozajmila sam druge sandale od drugarice Ružice.

Igor Đorđević

 

Njihova ljubavna priča počela je u pozorištu, tokom rada na predstavi “Zlatni dan”, koju je David režirao, a Miona u njoj glumila.

Komad zbog pandemije virusa korona nikad nije izveden, ali je spojio dvoje mladih umetnika. David priznaje da mu je Miona okrenula život naopačke.

- Ona je hodajuće sunce. Kad sam je upoznao, rekao sam sebi da je ona jedino što mi je potrebno u životu, prosto isijava dobrotu.

Odlučio sam da je zaprosim, uprkos svim preprekama, jer trebalo je prvo da se upoznamo, smuvamo, verimo. Tri godine kasnije došli smo i do svadbe.

Igor Đorđević

 

Očarala me je, ona je čudo neviđeno, tako deluje na sve, pa mi ponekad dođe da joj kažem: “Polako, devojko, ne možeš baš na sve tako da utičeš.” Očarala je i moje roditelje Amira i Snežanu, koji su je prihvatili kao ćerku.

Medeni mesec provešće u Italiji, zemlji za koju su sudbinski vezani.

- Prvi put smo otišli u Napulj na letovanje kao momak i devojka, drugi put na jezero Komo kad smo se verili, a sad idemo kao supružnici u letovalište u blizini Barija - kažu David i Miona, koji već uveliko prave planove za građansko venčanje. 

Igor Đorđević

 

 

Komentari. (0)

Loading