Vladeta Jerotić

Vladeta Jerotić voleo je udatu ženu koja mu je promenila život, ugledna doktorka

Autor:

12.08.2023 14:00

Foto:

Foto:

Vladeta Jerotić svojom životnom pričom zauvek je ispisao prelep roman



Vladeta Jerotić bio je srpski neuropsihijatar, psihoterapeut, filozof, književnik i akademik SANU.

Narodu sa naših prostora ostavio je mnogo poučnih misli i smernica u amanet, te se njegove reči i danas citiraju.

printscreen youtube Zašto čovek postaje zao

 

- Kao dete, do početka puberteta i adolescencije, bio sam živahan, nemiran i neposlušan dečak, koji se bunio, podjednako, protiv preterane osećajnosti majke, koja me je tako vezivala za sebe, i protiv opsesivne principijelnosti oca koga sam i poštovao, i voleo, ali se i bojao. 

Valjda zbog toga nisam voleo da budem dugo u kući, a kako sam bio društven i razgovoran, voleli su me drugovi iz susedstva i razreda, pa sam sa njima provodio dosta slobodnog vremena na ulici.

Pročitajte Ovu vežbu je Vladeta Jerotić radio svakodnevno i imao neverovatno pamćenje i u 92. godini

Buntovan, kakav sam bio kao dečko, nisam voleo školu, sigurno i zato što su otac i majka toliko na nju polagali. 

U osnovnoj školi bio sam, čini mi se, odličan đak, ali već u gimnaziji naglo sam popustio i, sve do petog, šestog razreda gimnazije, jedva sam se provlačio kao - "dobar đak". 

A učio sam u, zbilja, elitnim školama. 

printscreen youtube Agape

 

Vladeta Jerotić preko noći promenio je život

Adolescentno doba značilo je za mene potpun preokret - u mišljenju osećanju, ponašanju.

Od ekstravertnog, živog i nemirnog dečaka, koga su u dva maha hteli da isteraju iz gimnazije zbog nemirluka – do 15, 16. godine iz vladanja sam uvek imao na kraju godine trojku, a u toku godine i jedinicu, što je značilo "ukor nastavničkog saveta"; zajedno sa našim poznatim pesnikom i prevodiocem Dragoslavom Andrićem, bio sam najnemirniji učenik u razredu. 

printscreen youtube Agape

 

U toku veoma burnog i složeno proživljenog adolescentnog doba, iz mene se iščaurio, na prilično iznenađenje i roditelja i rodbine, introvertan "mislilac", koji se, već na velikoj maturi u gimnaziji, odlučivao samo između dva fakulteta: teološkog i "čisto" filosofskog, piše rastko.rs.

Pročitajte Preminuo Vladeta Jerotić, Aleksandar Gajšek neutešan - Nisam stigao da mu zahvalim za sve što je učinio za mene

Posle jedne ozbiljnije povrede oka i moga prvog "ozbiljnog" zaljubljivanja u jednu udatu ženu, oftalmologa, koja me je divno lečila i izlečila, odlučio sam da studiram medicinu (za koju je, istina, moj otac, odavno, "navijao"). 

A kad se jedan moj dobar drug naglo razboleo od shizofrenije, i posle godinu dana lečenja umro (od tuberkuloze pluća), čvrsto sam rešio da se upišem na medicinu radi psihijatrije.

Verovao sam onda, u svojoj omnipotenciji, da ću razrešiti tajnu shizofrenije i kao psihijatar-psihoterapeut pomoći svim drugim shizofrenim nesrećnicima, kada ništa nisam mogao da uradim da spasem moga druga Dimitrija."

Vladeta Jerotić preminuo je u svojoj 94. godini, 4. septembra 2018. godine u Beogradu. Sahranjen je po sopstvenoj želji u porodičnoj grobnici na Novom groblju.

Deo Dalmatinske ulice u Beogradu, od Takovske do Džordža Vašingtona, nazvan je 2021. godine po Vladeti Jerotiću.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading