Merima Njegomir

Da srce prepukne: Pesma Merime Njegomir posvećena je ovom muškarcu, bolovali su od iste bolesti...

Autor:

28.07.2023 21:30

Foto: Ata Images

Foto: Ata Images

Pesma Merime Njegomir posvećena je ovom muškarcu, isplivala dugo čuvana tajna



Legenda narodne muzike Merima Njegomir, pre nešto više od godinu dana zauvek nas je napustila, a iza sebe ostavila prelepe pesme koje su i dan danas veliki hitovi.

Promo

 

Ipak, malo ko zna da je pesma Merime Njegomir koja nosi naziv „Ivanova korita” posvećena čoveku koji je, kao i ona, preminuo od raka pankreasa

- Pesmu "Ivanova korita" napisao sam 1999. godine kada se moj stric Jakša razboleo od raka pankreasa. Živeo je u Beogradu i ja sam otišao da ga vidim, a on se već polako gasio.

Pročitajte Merima bi zaplakala - Oženio se sin legendarne pevačice, iznenadićete se kako se pojavio na venčanju (foto)

Pošto je bio poreklom iz Crne Gore, rekao mi je: "Molim te, donesi mi jedan balon vode sa Ivanovih korita, čini mi se da ću da ozdravim od toga" - započeo je priču kompozitor Milutin Popović Zahar za "Informer".

Njegova žena je to čula i rekla mi je: "Natoči mu vode sa bilo kog izvora i donesi." Tako sam i uradio. Otišao sam kod strica, on je popio gutljaj i rekao mi: "Ovo nije voda sa Ivanovih korita."

Pročitajte Reči ćerke Merime Njegomir od kojih zastaje dah - Kroz nemaštinu, oštru zimu, svaki udar i svaku suzu

Krenuo sam kući, sav posramljen, grizla me je savest. U Beogradu je bila gužva, čini mi se da sam se vozio satima. I odjednom su kroz glavu počeli da mi se nižu stihovi: "Ne pomaže voda, majko, sa korita Ivanova...".

Dve godine kasnije numeru je ponudio pevačici, a pesma Merime Njegomir postala je veliki hit. 

- Njoj se pesma dopala, ali mi je rekla da je veoma tužna.

Zato sam naknadno dopisao stihove: Ti ne plači, majko stara, lijepa Anka progovara. U snu mi se Jova javi, ozdraviću od ljubavi - zaključio je kompozitor koji je sa Merimom ostao u kontaktu sve do njene smrti. 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading