Srđan Koljević

Komemoracija Srđanu Koljeviću okupila velikane srpskog filma: Činio nas je boljim ljudima

Autor:

12.07.2023 16:00

Foto: Ata Images

Foto: Ata Images

Komemoracija Srđanu Koljeviću okupila je porodicu, kolege i prijatelje, evo ko se sve pojavio



Filmski reditelj i scenarista Srđan Koljević posle duge i teške borbe sa opakom bolešću preminuo je 7. jula, u 56. godini. 

Ata Images

 

Komemoracija Srđanu Koljeviću održana je danas u prisustvu porodice, kolega i prijatelja u Jugoslovenskoj kinoteci.

Pročitajte Poznati srpski reditelj se bori za život - Kolege apeluju za pomoć, oglasila se Nataša Aksentijević

Na komemoraciji su prisutni bili njegove kolege Srdan Golubović, Raša Andrić, Darko Lungulov, Darko Bajić, Radoslav Zelenović, Gorčin Stojanović, Nebojša Pajkić, Nikola Rakočević, Miroslav Momčilović, Raša Andrić, a govori nekih od njih pamtiće se dugo.

Ata Images

 

Ata Images

 

Ata Images

 

- Srđan nas je činio boljim ljudima, čak i kada to nismo zaslužili. Čitava istorija jugoslovenskog i srpskog filma bila bi siromašnija bez njega - rekao je reditelj Bojan Vuletić.

Pročitajte Glumica iz serije Nikita preminula u zagrljaju supruga, stravična bolest pokosila je čuvenu Medlin

- Srđanovi filmski junaci bili su slični njemu – jednostavni, nenametljivi, obični ljudi. Takav je bio Srđan, gospodin sa kaubojskim šeširom i osmehom, kazao je reditelj Srdan Golubović.

- Osmeh je bio prepoznatljivost njegovog karaktera, ali i njegov štit od nepravdi. Borio se za svoje junake, kao što se borio i sa bolešću.

Ata Images

 

Glumac Nikola Rakočević je pročitao pismo Milene Marković: „Pričao je lepše od nas, ponašao se lepše od nas, bio je skroman bez obzira šta je postigao.

Njegovi junaci su se borili u ime ljubavi i pravde. Bio je neprikosnoveni i nenametljivi autoritet.“

Ata Images

 

Na komemoraciji Srđana Koljevića prikazani su i inserti iz nekoliko njegovih filmova.

Pročitajte Porodicu Darka Radovanovića zadesila nova tragedija

Njegovi filmovi “Sivi kamion crvene boje” (2004) i “Žena sa slomljenim nosom” (2010) osvojili su niz nagrada na međunarodnim festivalima, kao i filmovi “Klopka”, “Krugovi” i “Otac” Srdana Golubovića, čiji je bio koscenarista.

Koljević je, između ostalog snimio i film i TV seriju “Branio sam mladu Bosnu”, a bio je koscenarista i igranog filma “Ljubav i drugi zločini” Stefana Arsenijevića, kao i dokumentarnog ostvarenja “The Rubber Soul Project” Dinka Tucakovića.

Bio je i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je predavao filmski scenario na Katedri za dramaturgiju, na kojoj je i sam svojevremeno diplomirao. Radio je i kao mentor na različitim evropskim radionicama, gde je predano pomagao razvoj mladih filmskih autora.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading