Jelena Đukić

Supruga Jelena o Loli Đukiću: Bio je romantik, svakog dana pisao mi je pesme

Autor:

13.05.2023 14:00

Foto: Dalibor Danilović

Foto: Dalibor Danilović

Supruga autora brojnih televizijskih emisija Lole Đukića otkriva da joj je stalno pisao pesme i ljubavna pisma



Dok se nizom događaja obeležava 100. godišnjica od rođenja slavnog reditelja i humoriste Radivoja Lole Đukića, njegova supruga Jelena Đukić otkriva nepoznate detalje o poznatom televizijskom stvaraocu Loli Đukiću. Skoro tri decenije posle njegove smrti, u jednoj fascikli pronašla je pesmu posvećenu njoj zbog koje je preplakala celu noć. Njihova ljubavna priča trajala je više od četvrt veka, a završila se Lolinom preranom smrću u septembru 1995. Upoznali su se preko posla dok je ona radila u Radio Beogradu.

- Na insistiranje mog direktora pozvala sam ga da bude gost u emisiji “Tražimo zabavu za vas”, ali me je odbio, pravdajući se da nema vremena. Pošto me je direktor posle nekoliko dana ponovo pitao zbog čega ne mogu da se dogovorim sa Lolom, obratila sam se za pomoć prijatelju, scenaristi Novaku Novaku, koji je sa njim delio kancelariju. Na zakazani sastanak Lola je kasnio. Skidajući jaknu, odmerio me od glave do pete i rekao: “Nemojte da se sekirate, ja ću tako da vam se uvučem pod kožu da nećete moći da me odbijete.” Novak me je posle zezao da ga se neću lako otarasiti i bio je u pravu.

Pročitajte Dokument ljubavi- Fotografija koja pokazuje kako su se voleli Milena Dravić i Gaga Nikolić

Pivatni album 

 

 

Emisija, za koju je napravio neobičan izbor muzike, od Glena Milera do američkih džezera, došla je i prošla, a Lola je nastavio svakodnevno da odlazi u Radio Beograd da bi video Jelenu.

- Bio je vrlo uporan i stalno prisutan, ali sam držala distancu pošto nisam imala ni vremena ni želje da se družimo. Ubrzo je počeo da me sačekuje posle posla kako bi me otpratio kući, jednom me je odveo u bioskop da gledamo navodno njegov film. Kad sam mu rekla da mogu da odem u bioskop s drugaricom, odgovorio je da mu prija razgovor sa mnom.

Pročitajte Milena Dravić i Dragan Nikolić - venčanje "na brzinu" recept za dugovečnu ljubav?

Privatni album

 

I Jelena je shvatila da će se slutnje njenog prijatelja Novaka uskoro obistiniti. Venčali su se 20. jula 1969. u Sloveniji, na dan kad su Amerikanci sleteli na Mesec. Jelena je u međuvremenu s radija prešla na televiziju, a od njene emisije “Kultura stanovanja” nastala je legendarna serija “Pozorište u kući”. Oboje su radili mnogo i dosta pričali o idejama koje je Lola imao.

- Nisam se previše mešala u njegov posao, mada se ponekad konsultovao sa mnom. Imao je teško oboljenje kičme zbog kog je morao da skoro svakodnevno ide na terapije. Junački je to podnosio, nikad se nije žalio. Stalno je strahovao da ću ga ostaviti, pa mi je otkako smo se upoznali svakoga dana pisao pisma i pesme. “Ljubav će moja živeti za tebe i kada mene ne bude, u svakoj napisanoj reči, poljupcu, dodiru, ostaviću deo sebe, deo ljubavi”, stihovi su koje sam pronašla nedavno, punih 27 godina od njegovog odlaska, u jednoj fascikli u radnom stolu. Preplakala sam čitavu noć. I mada je prošlo toliko vremena, i dalje imam izuzetno jake emocije, loše mi je kad treba da pričam o njemu, zaboli me u grudima.

Komentari. (0)

Loading