Prota Milovan Glogovac

Otac Nebojše Glogovca otvorio dušu: Za Novu godinu je napipao nešto tvrdo na stomaku... Krst su sklonili sa groba

Autor:

31.03.2023 14:15

Foto:

Foto:

Pretužnih pet godina prošlo je otkako nas je napustio glumac koji teško da će se baš takav ponovo roditi, otac Nebojše Glogovca u emotivnoj ispovesti pričao je o poslednjim danima svog sina



Devetog febuara navršilo se punih pet godina kako nas je zauvek napustio Nebojša Glogovac.

Samo godinu dana kasnije preminula je i njegova majka Milena.

Otac Milovan Glogovac, iza koga je više od pola veka svešteničkog staža, govorio je o borbi svog sina u dokumentarnom filmu o karcinomu pluća, "Krak manje" koji je prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci.

Pročitajte Pet godina otkako ga nema - Glogovčev pomen ujedinio porodicu i prijatelje, ćerkica neutešna, Đuričko došao iz Amerike

Dok anđeli spavaju screenshot

 

- Za Novu godinu je osetio nešto, kašljao je i nešto je napipao na stomaku tvrdo. I ja sam tada bio prisutan. Skener je pokazao da je nešto sumnjivo - rekao je protojerej-stavrofor i nastavio:

- Nebojša je kratko trajao, ali je ostavio jedan određeni trag na mlade ljude i često puta sretnem ljude koji ponavljaju neke rečenice koje je on izgovorio na filmu ili na pozornici. Tih 50 godina, odnosno 49 koliko je imao nije ostalo bez uticaja, bez nekoga traga. 

Dok žižak gori, što bi rekao naš narod, treba se boriti do poslednje snage. Da se očuva žižak života.

yotube printsscreen "Dok nađeli spavaju"

 

Prilikom gostovanja u emisiji "Dok anđeli spavaju”  Milan se osvrnuo na glumačku veličinu svog sina, koje, kako je rekao, nije bio svestan dok je Nebojša bio živ.

- On je za porodicu predstavljao pre svega figuru sina, brata, supruga i oca. Verovatno mi ne bismo mogli da budemo objektivni zbog osećaja da je to naše dete.

Da je stvarno vrhunski glumac shvatio sam kad je na Pulskom festivalu dobio nagradu za najbolju mušku ulogu u filmu „Ustav Republike Hrvatske”, iako je pre toga igrao Dražu Mihajlovića - rekao je otac Nebojše Glogovca piše "Lepa i srećna".

Pročitajte Posle 20 godina Sergej i Boris u nastavku Munja - Sinovi Nebojše Glogovca prvi put na filmu, detalji koji će vas oduševiti

Dok anđeli spavaju screenshot

 

- Dan posle sahrane, kad smo došli na grob, bilo je mnogo cveća i venaca, kao i drveni krst. Nije ga bilo kad sam došao sledeći put. Objasnili su mi da su ga stavili ispod ploče, jer u Aleji zaslužnih građana nije predviđeno da stoje verska obeležja.

Ne pitajući nikoga otišao sam u jednu livnicu i napravio krst od bronze, koji je doskoro stajao. Da li su ga sklonili ili ga je neko ukrao, ne znam.

Nameravam da stavim kameni krst, mora da stoji versko obeležje - poručio je protojerej–stavrofor nedavno.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading