Teške optužbe na dodeli Brit nagrada: Mizoginija, seksizam i nedostatak različitosti!

Autor:

12.05.2021 22:20

Foto:

Foto:

Dodela Brit nagrada ove godine protekla je u znaku Engleske pevačice. Osim što je pobrala brojne nagrade, svojim 'outfitom' oduševila je svetsku javnost.



Ovogodišnja dodela Brit nagrada može se smatrati revolucionarnom, obzirom na to da je po prvi put u istoriji sastav Litle Miks koji se sastoji samo od pripadnica nežnijeg pola odneo nagradu za najbolju grupu. Povodom toga, članice grupe istakle su da je muzička industrija seksistička.

Profimedia

Članice sastava Litle Miks

- Nije lako biti žena u britanskoj pop industriji - istakla je jedna od članica, te nastavila u istom dahu: - Vidimo da beli muškarac domirina, kao i mizogenija i seksizam i nedostatak raznolikosti - rekla je Li-En Pinok.

Njena koleginica nadovezala se sledećim rečima: - Činjenica da ženski sastav do sada nije osvojio ovu nagradu govori sve!

Svoju nagradu članice grupe Litle Miks posvetile su svim ženskim bendovima.

- Svim fantastičnim ženskim bendovima u kojima su žene - ovo je za vas!

Brit nagrada

Litle Miks

Osim toga, ovo je i prvi događaj koji je protekao uz prisustvo publike, koja nije bila uslovljena da održava socijalno distancu, te da nosi zaštitne maske. Ceremoniji u O2 areni u Londonu prisustvovalo je nešto više od 4.000 duša.

Međutim, sasvim sigurno utisak večeri ostavila je engleska pevačica Dua Lipa koja je, osim što je odnela pobedu u dve od tri kategorije za koje je bila nominovana, besprekornim stajlingom oduševila publiku. Njen album 'Future Nostalgia' koji je ujedno bio i najprodavaniji u Velikoj Britaniji, proglašen je za najbolji album 2021. godine.

Pročitajte i Dua Lipa sija u njegovom zagrljaju: Godišnjica ljubavi sa bratom dve poznate manekenke (foto)

Brit nagrada

 

Oštra poruka Due Lipe premijeru Borisu Džonsonu!

Dok je preuzimala zaslužene nagrade, pevačica je prozvala i premijera Velike Britanije, Borisa Džonsona, te je istakla da bi plate medicinskim sestrama i radnicima trebali da povećaju, jer im aplauz sasvim sigurno nije dovoljan. Zbog cele situacije sa virusom korona u svetu, Dua je svoje nagrade posvetila upravo medicinskoj sestri Elizabet Anjonvu - koja se tokom karijere srčano borila protiv rasne nepravde i štitila medicinske radnike koji su u prvim redovima borbe.

- Ona (Elizabet) je rekla i da postoji ogromna razlika između zahvalnosti i poštovanja prema radnicima koji su prvi na udaru borbe protiv korona virusa - istakla je pevačica, te nastavila: - dobro je da im aplaudiramo ali moramo i da im platimo.

Pročitajte i Svi znaju Dua Lipu, ali žene širom sveta znaju i njenog tatu!

Brit nagrada

Nastup Dua Lipe na dodeli Brit nagrada

Nakon toga, pomenula je i premijera.

- Mislim da treba da im damo jedan veliki aplauz i da pošaljemo Borisu poruku da svim zdravstvenim radnicima treba pošteno da se plati - zaključila je ona.

Ove reči publike je pozdravila gromoglasnim aplauzom, nakon čega je pevačica otpevala nekoliko pesama. Njen nastup podsećao je na ljubavno pismo njenom rodnom gradu - Londonu, uz gudački kvartet i njen 'putfit' koji je podsećao na neki od onih koji su nosile čuvene Spajs Girls svojevremeno.

Pročitajte i Da li znate šta znači ime Due Lipe?

U nastavku teksta možete pročitati spisak sviih dobitnika ovogišnjih Brit nagrada:

  • Debitant godine: Arlo Parks
  • Najbolji britanski singl: Hari Stajls
  • Najbolja pevačica: Dua Lipa
  • Najbolji pevač: Džej Has
  • Najbolja strana pevačica: Bili Ajliš
  • Najbolji strani pevač: The Weeknd
  • Najbolja strana grupa: Haim
  • Najbolja britanska grupa: Litle Miks
  • Najbolji album: Dua Lipa
  • Zvezda u usponu: Grif
  • Svetska ikona: Tejlor Svift

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading