Četiri godine od smrti Dragana Nikolića

Autor:

11.03.2020 16:52

Foto:

Foto:



Dragan Gaga Nikolić, bard srpskog glumišta i jedan od navećih beogradskih šmekera, preminuo je 11. marta 2016. Legendarni glumac, koji je podjednako uspešno igrao i probisvete i gospodu izgubio je rat sa teškom bolešću u 72. godini.

Publika ga je zapamtila po ulogama Flojda iz "Nacionalne klase", Prleta iz "Otpisanih", Džimija Barke iz kultnog filma "Kad budem mrtav i beo", za koju je nagrađen diplomom na festivalu u Puli 1968. Dve godine kasnije na snimanju "Horoskopa" Bore Draškovića u Gagin život ušla je Milena Dravić. Venčali su se 1972. Iako brakovi između glumaca kratko traju, ili jedan od umetnika žrtvuje karijeru zarad onog drugog, to nepisano pravilo nije važilo za Gagu i Milenu. Ostali su zajedno do kraja, a publika ih je posebno zavolela zahvaljujući šou programu "Obraz uz obraz" koji su godinama vodili s velikim uspehom.

Penziju nije doživeo kao odlazak iz glume, nego samo kao privilegiju da bira šta će raditi, a jednom je izjavio da je kroz bogatu karijeru nastojao da u sebe utka ono što je pisalo na špici filma koji ga je proslavio: "I kad budem mrtav i beo, ja bih ipak nekako hteo da kakva-takva svetiljka budem".