Supruga pokojnog glumca Milica Glogovac - Sećanja na Nebojšu živeće zauvek!

Autor:

12.09.2020 16:35

Foto:

Foto:



Trudeći se da otrgne od zaborava slike iz života i umetnosti glumca Nebojše Glogovca, njegova supruga Milica Glogovac organizovala je u Trebinju druge dane u njegovu čast i najavila pokretanje fondacije sa imenom dramskog velikana

Drugu godinu zaredom Milica Glogovac, supruga prerano preminulog dramskog umetnika Nebojše Glogovca (1969-2018), organizovala je u Trebinju dane posvećene njegovom životu i delu. Trudeći se da otrgne od zaborava sva ona lepa vremena sreće i vrhunske kreacije, kada je glumac živeo i osvajao pozorišne scene i bioskopska platna Balkana, ona je pokrenula Dane Nebojše Glogovca prošle godine na njegov 50. rođendan.

Ističući da su sećanja još živa, Milica je manifestaciju osmislila kao priliku da se prisetimo svih onih dragih osoba koje smo izgubili i da slavimo umetnost koja nas pokreće na razmišljanje i duboko emotivno dotiče.

Milica Glogovac: Među Nebojšinim prijateljima

- Za mene su Dani Nebojše Glogovca način da kanališem ljubav. Ideja je da slaveći Nebojšin lik i delo, slaveći njegov rođendan (30. avgust), slavimo i vrhunsku umetnost i umetnike celog regiona. I to baš u Trebinju, tom lepom gradu sa dobrom dušom, u kome je Nebojša rođen i koji je izuzetno voleo - objašnjava Milica Glogovac, koja manifestaciju organizuje sa mladom trebinjskom glumicom Marijom Đajić, a pod pokroviteljstvom Grada Trebinja, nadajući se da će ona postati tradicionalna.

Grad sunca i platana odabran je kao mesto odakle je Nebojša krenuo u svet, odakle potiču koreni njegove porodice i gde mu je usađena klica umetnosti koju je toliko moćno pronosio gde god je koračao.

- Nebojša je za sobom ostavio raskošno stvaralaštvo, i kreiranje sadržaja za njegove dane odvija se sa lakoćom i zadovoljstvom. Gosti se odazivaju rado i punog srca, pa je ove godine festival otvorila naša divna glumica i izuzetno biće Branka Katić.

Branka Katić o Nebojši Glogovcu: Negde smo se u dušu voleli (video)

Nežni dasa i faca

Milica se sa Brankom pred publikom u Trebinju prisetila njihovog zajedničkog rada na filmu “Ubistvo s predumišljajem”, u kojem je Nebojša odigrao svoju prvu glavnu i svakako jednu od najupečatljivijih filmskih uloga.

- Retki su ljudi sa toliko dara, toliko suštinskog razumevanja ljudske duše i sposobnosti i želje da to svima nama podare. Sa Nebojšom smo svi bili bolji, mudriji, duhovitiji, i uvek, baš uvek radosni. Toliko nam je svima dao. I pokazao kako se voli do kraja, kako se živi punim plućima, kako se ne štedi ni trun energije već sve ide u slavu istine, ljubavi, lepote i te naše umetnosti, za koju je imao čaroban dar. Divan drug, moćan glumac, nežni dasa, faca, naš Glogi - rekla je Branka Katić proglašavajući otvorenim Dane Nebojše Glogovca, kojima je prisustvovao i glumčev otac Milovan.

U razgovoru za Gloriju Milica je otkrila i da Nebojšina porodica i mnogobrojni prijatelji na ovome neće stati. Oni će nastaviti da čuvaju sećanja na njegov život i vrhunsku umetnost koju je ostavio iza sebe, prerano zaustavljen 9. februara 2018. godine i sprečen da podari još očaravajućih uloga kako u teatru, tako i na filmu, a i da nas uči jednostavnosti i lepoti života i razumevanju vremena u kojem živimo.

Dani u čast jednog od naših najvećih i najtalentovanijih glumaca samo su uvod u pokretanje fondacije koja će nositi njegovo ime i prezime.

- U planu je osnivanje Fondacije Nebojša Glogovac, a ne sumnjajte da će ona svojim delovanjem negovati pravu umetnost, lepotu, dobrotu, vrednosti koje je Nebojša Glogovac istinski i živeo - ponosno najavljuje glumčeva supruga, s kojom je dobio kćerku Sunčicu.