Sergej Polunjin o Srbiji: Život me je doveo u ovu divnu zemlju, koja me inspiriše

Autor:

07.03.2019 11:49

Foto:

Foto:



Slavni baletski igrač Sergej Polunjin predstaviće se beogradskoj publici tri večeri zaredom, 7, 8. i 9. marta na Velikoj sceni Narodnog pozorišta glavnom ulogom u baletu "Posvećenje" u koreografiji Juke Oiši.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PoluninDancer (@polunin.dancer) on Mar 6, 2019 at 11:53am PST

Predstava je inspirisana koreografijom i izvođenjem Vaclava Nižinskog na čuvenu kompoziciju "Posvećenje proleća" Igora Stravinskog, a Oiši je na današnjoj konferenciji za novinare objasnila da nije želela da bazira komad na istorijskim činjenicama, već da se bavi emocijama.

Điđi Hadid i Sergej Polunjin zvezde Pirelijevog kalendara za 2019. godinu (foto/video)

-Nisam želela da se bavim biografijom Nižinskog, svi mogu da o tome da pročitaju na internetu. Želela sam da govorim o osećanjima, o njegovom unutrašnjem biću i tražila sam upravo igrača koji je harizmom i svojom tehnikom sličan Nižinskom i odmah sam se setila Sergeja. Upoznala sam ga na festivalu u Švajcarskoj, bio je tako stidljiv, a na sceni je iz njega izbijala iskra. Ta dualnost me je fascinirala - istakla je Oiši.

Polunjin je rekao da nije razmišljao o Nižinskom i tek kada je počeo da igra "povezao se" sa njegovim emocijama, sa onim kroz šta je on prolazio i "naučio lekciju o prolaznosti vremena".

Slavni igrač rekao je da mu komad "Posvećenje" pruža priliku da putuje i drugima donosi umetnost, jer cilj mu je, kako je istakao, da privuče ljude baletu, ali i da balet izmesti iz pozorišta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by crys (@polunin_archiving) on Mar 4, 2019 at 4:12am PST

Priznao je da ga je nastup na otvaranju novosadskog muzičkog festivala "Exit" prošle godine inspirisao da radi na tome da igra i na muzičkim festivalima i u klubovima, na mestima koja nisu uobičajna za tu vrstu umetnosti, uveren da je neophodno sačuvati klasičan temelj baleta, ali modernizovati način njegovog predstavljanja.

Polunjin igra i u novom filmu Rejfa Fajnsa "Bela vrana" i kaže da voli da kombinuje jezik filma i igre i u tome takođe vidi budućnost baletske umetnosti.

Narodni muzej svečano otvara vrata 28. juna: Sergej Polunjin glavni protagonista promotivnog spota

Smatra da je položaj igrača nezadovoljavajući, da bi trebalo da budu više podržani i sa tim ciljem je u Srbiji osnovao Fondaciju "Sergej Polunjin".

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Сергей Полунин (@sergei.polunin_balletdancer) on Mar 6, 2019 at 12:54am PST

-Ne podržavam ja Srbiju, nego Srbi mene i moju umetnost. Život me je doveo u ovu divnu zemlju, koja me inspiriše, daje mi ideje. Otac Konstantina Kostjukova (direktor Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu) bio je moj prvi učitelj baleta i dosta mi je pričao o Srbiji - istakao je Polunjin.

On je rekao da mu je cilj da delovanje fondacije prošire i na druge zemlje, a sve kako bi pomogli igračima na svaki mogući način, kroz stipendije, pravnu i zdravstvenu zaštitu, savetima, povezivanjem, ulaganjem u mlade talente, te su tako već obezbedili stipendiju za Ðorđa Kalinića za Baletsku akademiju u Beču.

Uz Polunjina u komadu "Posvećenje" igraju i solista u Moskovskom akademskom muzičkom teatru "Stanislavski i Namirovič-Dančenko" Aleksej Ljubimov i prvak Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Kolarov.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by sergeipolunin_fan (@sergeipolunin_fan) on Mar 5, 2019 at 8:39am PST

Obojica su sa Polunjinom igrala u baletu "Satori" tokom 2017. i 2018.

-Sergeja poznajem duže nego Dejana. Mnogo se razlikuju, imaju drugačije obrazovanje i pristup baletu. Sergej naginje ka klasičnom baletu, a Dejan savremenoj igri i ja moram da budem negde između njih dvojice - rekao je Ljubimov, dok je Kolarov istakao da mu izlazak iz okvira Narodnog pozorišta predstavlja izazov.