Narodni muzej svečano otvara vrata 28. juna: Sergej Polunjin glavni protagonista promotivnog spota

Autor:

01.06.2018 16:58

Foto:

Foto:



Narodni muzej u Beogradu svečano će biti otvoren 28. juna, nakon što je 15 godina bio zatvoren za javnost zbog rekonstrukcije, objavljeno je danas iz kabineta Predsednice Vlade RS Ane Brnabić.

Објава коју дели Andrijana (@vesnikproleca) дана 13. Јул 2016. у 9:16 PDT

Nakon dugog iščekivanja i obimnih radova na uređenju enterijera i eksterijera centralne zgrade Narodnog muzeja u Beogradu, dan kada će najstarija muzejska ustanova u Srbiji i nezaobilazan centar istorije umetnosti i kulture naše zemlje predstaviti svoju novu stalnu postavku sve je bliži.

Tim povodom, u Beograd je stigao jedan od najpoznatijih baletskih umetnika današnjice, koreograf i glumac, Sergej Polunjin kao glavni protagonista promotivnog spota povodom otvaranja Narodnog muzeja u Beogradu. Muziku za spot potpisuje Isidora Žebeljan, a spot će biti korišćen za promociju Narodnog muzeja u čitavom svetu.

-Izuzetna mi je čast što učestvujem u ovom projektu budući da, kao državljanin Republike Srbije, sa Beogradom zaista imam posebnu sponu i njegova energija je nešto što me uvek iznova osvaja! Spot na kome radimo biće moj omaž Narodnom muzeju u Beogradu i značaju kulture i umetnosti u mom životu i karijeri. Nadam se da ću svojim učešćem u ovom projektu doprineti da se ljudi širom sveta zainteresuju za bogatu kulturnu baštinu Srbije - izjavio je Polunjin.

Poreklom Ukrajinac, Sergej Polunjin je vanvremenski plesač, nadaren energijom i gracioznošću. Njegov vanserijski talenat se ispoljio već u ranoj mladosti. Sa devetnaest godina je postao najmlađi prvak londonskog Kraljevskog baleta u istoriji ove institucije. Široj javnosti je postao poznat nakon pojavljivanja u spotu "Take me to Church“, irskog muzičara Hozier, za koji je režiju potpisao David LaChapelle, a o njegovom životu snimljen je dokumentarni film "Plesač“.

Narodni muzej će biti otvoren stalnom postavkom koja obuhvata širok hronološki opseg od dalekog paleolita sve do umetnosti 20. veka. Organizovana na tri nivoa reprezentativnog zdanja zgrade koja i sama predstavlja spomenik kulture, postavka će biti raspoređena na 5000 m2 izložbenog prostora.

Narodni muzej je zbog radova na rekonstrukciji zatvoren 2015. godine, a od poslednje izložbe koja je održana neposredno pred početak radova, sadržaji Muzeja bili su dostupni kroz brojne izložbe u Beogradu, gradovima Srbije i inostranstvu.